'OTOSKLEROZ' ÖZELLİKLE KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

'OTOSKLEROZ' ÖZELLİKLE KADINLARDA GÖRÜLÜYOR
Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Davut Tepe, "İç kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz hastalığı işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisidir. Özellikle bayanlarda görülmekte ve gebelik döneminde artmaktadır." dedi.

İşitme kaybı, kulak çınlaması ve denge organını etkileyerek baş dönmesine sebep olan otoskleroz hakkında bilgiler veren Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Davut Tepe, Otoskleroz (İç kulak kireçlenmesi) nedir? Otoskleroz belirtileri nelerdir? Otoskleroz tanısı nasıl konur? gibi sorunlara yanıt verdi.

OTOSKLEROZ NEDİR?
Otoskleroz genel olarak kulakta kireçlenme durumu olduğunu belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Davut Tepe, "Otoskleroz halk dilinde kulak kireçlenmesi olarak adlandırılır. İç kulak kemiklerinden en küçük olanı üzengi kemiğinin kireçlenerek hareket kabiliyetini yitirmesidir. Kulak zarı, orta kulak ve iç kulaktaki iki farklı hastalığı anlatan genel bir tanımlamadır. Orta kulaktaki üzengi kemiğinde oluşan ilave kemikleşme  sonucu işitme kaybına yol açan tıbbi adı Otoskleroz olarak tanımlanan hastalıktır.

davut-tepe-kopya.png

GEBELİKTE ARTIYOR
Otoskleroz İç kulağı da etkileyebileceği gibi daha çok orta kulaktaki kemikçikleri tutar ve hareket kısıtlanması ile ilerleyişi  işitme kaybı, kulak çınlaması ve denge organını etkilerse baş dönmesi dahi yapabilmektedir. Yapılan araştırmalarda sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik zemini mevcuttur. Özellikle bayanlarda görülmekte ve gebelik döneminde de artmaktadır.

TANI VE TEDAVİ
Tanı, sıklıkla  şikayetin belirgin hale  geldiği 20-40 yaş arasında konulur. Hastaların çoğunda doktora başvurmayı gerektiren yakınma, tek veya iki taraflı işitme kaybıdır. Hastalık ilerledikçe iç kulak tutulumu ile sinirsel işitme kaybı da eklenir ve mikst tip işitme kaybına dönebilir. Burda işitme testleri önemlidir. İşitme testinde iletim veya mikst tip işitme kaybı tespit edilmektedir. Tedavide cerrahi ile başarı yüksek oranda mümkündür. İşitme cihazı ameliyat istemeyen hastalarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca sodyum florür tedavisi literatürde denenmiş bir ilaçtır." diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.