OPERA VE BALE MARDİN’DE

OPERA VE BALE MARDİN’DE
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl aralık ayında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Mardin’de sahnelediği dünyaca ünlü Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov’un ....

“Arşın Mal Alan” müzikalinin Mardinliler tarafından büyük ilgiyle karşılanmasının ardından, Mardin Valiliği’nin desteğiyle 8-16 Mayıs tarihleri arasında ilk kez “Mardin Opera ve Bale Günleri” düzenleyecek

 

Devlet Opera ve Balesi, 8-16 Mayıs tarihleri arasındaki Mardin Opera ve Bale Günleri kapsamında, Cumhuriyet Meydanı ve Artuklu Üniversitesi AKM salonunda ücretsiz sunulacak temsillerle, Mardin halkını opera ve baleyle yeniden buluşturacak.

Ankara, İzmir ve Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının birbirinden değerli yerli eserlerle sahne alacağı Mardin Opera & Bale Günleri, 8 Mayıs Cuma günü saat 20.30’da Cumhuriyet Meydanındaki Anadolu’muzun en sevilen türkülerinden oluşan “Senfonik Türküler” konseriyle başlayacak. Son temsil ise, 16 Mayıs Cumartesi günü yine saat 20.30’da Artuklu Üniversitesi AKM Salonu’nda, saraydaki iktidar mücadelelerini ve bu mücadelelerle kaderleri belirlenen genç kadınların haremdeki entrikalarını konu alan “Harem” balesi olacak.

Mardin Opera ve Bale Günleri kapsamında 9-10 Mayıs’ta sahnelenecek olan sema ve sûfi müzik öğelerinin bir arada yer aldığı “Mevlana’nın Çağrısı” balesi ve 12-13 Mayıs’ta sahnelenecek olan kahkahası bol “Kanlı Nigar” müzikali temsilleri de Mardin halkı tarafından ücretsiz olarak izlenebilecek.

EN SEVİLEN TÜRKÜLERİMİZE SENFONİK DOKUNUŞ

Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrasının 8 Mayıs Cuma akşamı Mardin Cumhuriyet Meydanında gerçekleştireceği açılış konserinde Anadolu’muzun en sevilen ve bilinen türküleri senfonik yorumla Mardin Halkının beğenisine sunulacak.

Orkestra şefliğini Kıvanç Tepe’nin yapacağı konserin solistleri Soprano Esra Arslantürk, Alto Seçil Eyilikeder, Tenor Dinçer Gökçe ve Bas Cüneyt Erdoğan olacak.

İZMİR’DEN MARDİN’E “GEL, GEL NE OLURSAN OL YİNE GEL”

Mevlâna Celaleddin Rûmî’nin evrensel bir kişiliğe dönüşümünde köşe taşı sayılabilecek olayların müzik ve vücut dilinin ahenkli harmanıyla anlatıldığı “Mevlana’nın Çağrısı” balesi 9-10 Mayıs’ta Artuklu Üniversitesi AKM Salonunda İzmir Devlet Opera ve Balesi dansçıları tarafından sahnelenecek.

Mevlâna düşüncesinin toplumda kabul görmesi, Şems-i Tebrizî ile karşılaşma, semânın doğuşu, yaygınlaşarak bir ritüel haline gelmesi, Şems’in kayboluşu, Mevlâna’nın yedi öğüdü ve çağrısı temalarının işlendiği tek perdelik balede, evrenin en temel hareketi olan “dönme” vurgulanmakta, dünyamızın kendi etrafında dönüşüyle semâ arasındaki ilişki sergilenmekte ve yüzyıllar içinde Mevlâna düşüncesi ve semânın tüm insanlığa mâloluşu simgelenmekte. Müzikleri Can Atilla’ya, koreografisi Mehmet Balkan’a, librettosu Şefik Kahramankaptan’a ait eserin izleyenleri büyüleyen masalsı dekor tasarımı Tayfun Çebi’ye, kostümleri ise Aydan Çınar’a ait.

 

MARDİNLİ ŞEFTEN MEMLEKETİNDE “KANLI NİGAR” MÜZİKALİ

Hayatı boyunca erkeklerden yana şansı yaver gitmeyen Nigar’ın kadınlık gururunu ayaklar altına alan erkeklere tuzaklar kurması ve onları zor durumlara sokmasının konu edildiği, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en sevilen ve en çok sahnelenen eserlerinden kahkahası bol “Kanlı Nigar”, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından bu kez müzikal formunda Mardin Halkının karşısına çıkacak.

12-13 Mayıs akşamı saat 20.30’da Artuklu Üniversitesi AKM Salonunda sahnelenecek eserin orkestra şefliğini, 2014-2015 sanat sezonu başından itibaren Kanlı Nigar’ı Ankaralı sanatseverlerle buluşturan başarılı ekibin Mardinli genç orkestra şefi Burak Şatana yapıyor.

Müzikleri Cem İdiz’e, metinleri Özlem Belkıs’a, rejisi Haldun Özörten’e, dekor tasarımı yetenekli ressam Özgür Usta’ya ait olan eserin kostümlerini Nursun Ünlü hazırladı.

 FİNALDE “HAREM” VAR

Birbirinden değerli yerli eserlerle Mardin Halkına sanat dolu bir hafta sunmayı amaçlayan Mardin Opera ve Bale Günleri, 15-16 Mayıs akşamı saat 20.30’da Artuklu Üniversitesi AKM Salonundaki Osmanlı tarihinin en görkemli dönemini konu alan “Harem” balesiyle sona erecek.

Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin entrikalarıyla kaderleri belirlenen genç kadınların hayatını anlatan eserin koreografisi Merih Bahar Çimenler'e, dekor ve kostüm tasarımı Alexander Vasilliev'e ait.

 

“MARDİN OPERA & BALE GÜNLERİ” TEMSİL PROGRAMI

 

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB)

“SENFONİK TÜRKÜLER” (Senfonik Konser)

8 Mayıs 2015 Cuma / 20.30 / Mardin Cumhuriyet Meydanı / Açılış Konseri

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB)

“MEVLANA’NIN ÇAĞRISI” (Bale / 1 Perde)

9-10 Mayıs 2015 Cumartesi-Pazar / 20.30 / Artuklu Üniversitesi AKM Salonu

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB)

“KANLI NİGAR” (Müzikal Komedi / 2 Perde)

12-13 Mayıs 2015 Salı-Çarşamba / 20.30 / Artuklu Üniversitesi AKM Salonu

 

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB)

“HAREM” (Bale / 2 Perde)

15-16 Mayıs 2015 Cuma-Cumartesi / 20.30 / Artuklu Üniversitesi AKM Salonu / Kapanış Temsili

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.