ÖNÜNE GELEN DEMEÇ VERMESİN!

ÖNÜNE GELEN DEMEÇ VERMESİN!
Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'den kamuoyunun beklentisi, önüne gelen demeç vermesin...

Belediyelerde basına demeç verme yetkisi Belediye Başkanı ve yardımcılarına ait olduğu ve bunun dışında hiç kimsenin basına demeç verme yetkisi olmamasına rağmen Meclis Başkanvekillerinin basına demeç vermeleri eski Başkan Yusuf Ziya Yılmaz’ın yasaları hiçe sayarak adet haline getirdiği bir uygulamaydı. Yeni dönemde de halen basına demeç veriyor olmaları sebebiyle Mustafa Demir’in bu yasa dışı beyanat verme işlerini ortadan kaldırmasını bekleniyor. Kamuoyu, yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in bu yasa dışı beyanat verme işlerini ortadan kaldırmasını beklemekte. Gerek 5393 sayılı Belediyeler kanunu gerekse 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu Belediyelerde Başkanın dışında Genel Sekreter ve Başkan yardımcılarının dışında basına beyanat vermeyi yasaklamakta.

BÜYÜKŞEHİR’DE GENEL SEKRETER 
İLÇELERDE BAŞKAN YARDIMCILARI

5393 ve 5216 sayılı Belediyeler kanununda Belediyelerin kimler tarafından yönetileceğini açıkça hüküm altına almış. Büyükşehir Belediyelerinde Belediye Başkanı adına Genel Sekreter, İlçe Belediyelerinde ise Belediye Başkanının yetki verdiği bir Başkan yardımcısı basına beyanat verebilir. Bunların dışında Meclis Başkanvekilleri, Meclis üyeleri veya Başkanın bulunduğu zamanlarda daha önce Başkan vekili olarak görevlendirdiği Belediye Başkan vekilleri dâhil hiç kimse beyanat veremez. Son 10 yılda Büyükşehir Belediyesinde bu yasa yok sayılarak yapılan açıklamaların artık yeni Başkan Demir döneminde ortadan kalkması beklenmekte.

888888888.jpg

MECLİS ÜYESİNİN İCRAAT YETKİSİ YOK
Belediyelerde icraatı Belediye Başkanları, Genel Sekreterler, Daire Başkanları ve Şube müdürleri ile Belediye Başkan yardımcıları yürütürler. Meclis üyeleri ayda bir kez Belediye meclisinde görüşülen konularla ilgili toplanarak oy verirler. Meclis Başkanvekilleri sadece Belediye Başkanı bulunmadığı zamanlarda meclisi yönetmenin dışında en ufak bir yetkileri olmadığı gibi basına beyanat verme hakları da yok.

YUSUF ZİYA YILMAZ’IN YASA DIŞI UYGULAMALARI
5393 ve 5216 saylı yasalarda Meclis Başkanvekillerinin ve Belediye Başkanvekillerin Başkan olmadığı zamanın dışında en ufak bir yetkileri olmadığı ve basına beyanat verme hakları olmadığı ortada olmasına rağmen Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Meclis Başkanvekili Turan Çakır’ın ve AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk ’un sürekli basına beyanat vermeleri normalmiş gibi algılanmaktaydı. Oysaki yasa açık ve net bunları men etmekte olduğu açıkça ortadayken yeni Başkan Mustafa Demir’in bu yanlış uygulamalara son vermesi beklenmekte.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum