OMÜ'DE ÇİÇEKLER TOPRAKLA BULUŞTU

OMÜ'DE ÇİÇEKLER TOPRAKLA BULUŞTU
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolasıyla üniversitenin merkez kampüsünde organik atıklardan elde edilen kompos ile yetiştirilen çiçekleri toprakla buluşturdu.

Rektörlük binasının bahçesinde düzenlenen sembolik törene; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, idari yöneticiler ve çevre düzenlemede görev alan işçiler katıldı.  Sıfır Atık kapsamında yürütülen faaliyetlere dikkat çeken Rektör Bilgiç, bu kapsamda üniversitenin organik atıklarıyla elde edilen kompostla üniversitenin park ve bahçelerin yeşillendirilmesinde ile ormanlık alanların iyileştirilmesinde kullanılacağını söyledi.

omu-5110.jpg

"Kampüste daha güzel bir çevreyle iç içe olacaklar"
Bilgiç, “Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle kampüsümüzde farklı çiçek türlerine can vermek, onları toprakla buluşturmak için toplandık. Dünya, bütün canlıların yaşayabileceği ve hepimize yetecek büyüklükte ve dolayısıyla bütün canlıları bir arada barındırdığı ölçüde anlamlı. İnsanlar olarak üzerinde yaşadığımız doğal yaşam alanlarının korunması, geliştirilmesi ve güzelleştirilmesi adına sorumluluklarımız ve bu uğurda yapmamız gereken işler var.  Üniversitenin mavinin ve yeşilin buluştuğu güzel bir kampüse sahip olduğunu belirten Bilgiç,  kampüsün, güzelliğini koruyarak gelecek nesillere bırakmakla yükümlü olduklarını vurguladı. Bilgiç, çevre düzenleme birimlerinin ve diğer çalışma arkadaşlarının kampüsü geleceğe daha iyi taşıyabilmek için planlı ve koordine bir biçimde çalıştıklarını söyledi. Dünya Çevre Gününde kampüsün çoğu noktasında farklı çiçek türlerini toprakla buluşturduklarına değinen Bilgiç, Rektörlük önünde de bugünün anısına çiçekleri toprağa ektiklerini söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.  

omu-5128.jpg

Organik Atıklar Yeşile Hayat Veriyor 
Yazın gelişini ve enerjisini çalışanlarına ve öğrencilerine yansıtmaya çalışan OMÜ, bu zorlu süreçte başarılı bir geri dönüşüm zinciri ile örnek teşkil ediyor. OMÜ’de Dünya Çevre Gününde toprakla buluşturulan çiçeklerin güçlendirilmesinde kullanılan kompost Üniversitenin uzun süredir yürüttüğü Sıfır Atık çalışmalarının bir ürünü.  Konuyla ilgili bilgi veren Rektör Danışmanı ve OMÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca başlatılan Sıfır Atık Projesinin israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi, atığın oluşması durumunda ise geri kazanımın sağlanmasını kapsayan bir proje olduğunu söyledi.  Ardalı, Sıfır Atık Projesi kapsamında OMÜ’nün, öğrenci ve personel yemekhanesindeki yemek atıkları ile kampüsteki bitkisel atıkları Ziraat Fakültesi tarafından kompostlanarak organik gübreye dönüştürdüğü belirtti.   

omu-5154.jpg

5 Haziran Dünya Çevre Günü Nedir?
Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.