Başbakan Davutoğlu: Bakanlık geçici, hocalık bakidir

Başbakan Davutoğlu: Bakanlık geçici, hocalık bakidir
Akademisyen kimliği ile tanınan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlıkların ve makamların geçici olduğunu ancak hocalığın baki kalacağını söyledi.

"Bence mesleklerin en şereflisi, en şereflilerinden biri hoca olmaktır, öğretim üyesi olmaktır." diyen Başbakan Davutoğlu, kendisine önce 'hocam' deyip arkasından özür dileyerek 'bakanım' diyenlere alındığını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) 2014-2015 akademik yıl açılışına katıldı. OMÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde yapılan törende 'Yeni Türkiye Vizyonu ve Üniversiteler' konulu ilk dersi veren Davutoğlu, hayatındaki en büyük payenin 'hoca'lık olduğuna dikkat çekti. Geçmişte belirli bir seviyeye gelen kimsenin ders aldığı hocaları silsile halinde bir bir zikredildiğine vurgu yapan Davutoğlu, "Bizim eski gelenekte, 'Ben şundan, şu hocadan, o da şu hocadan ders aldı' diye silsile-i meratip zikredilir. Modern dönemlerde bu daha çok kurumdur. Özgeçmiş yazılırken, 'Ben şu kurumdan ders aldım, şu kurumda doktora yaptım' gibi. Öğretim bir insani ilişkidir, insandan insanadır. Araç ne kadar yoğunlaşırsa yoğunlaşsın hoca ile talebenin göz göze olmasından, gönül gönüle bakmasından doğan verimi ve felsefi derinliği ikame edemez. Hiçbir iPad veya diğer birçok teknolojik araç, onun yerini ikame edemez. Hiçbir unvan ondan daha önemli değildir." diye konuştu.

Dışişleri bakanı olduğunda, kendisini daha önce öğretim üyesi olarak tanıyan bazı büyükelçilerle bir araya geldiğinde kendisine 'hocam' diye hitap ettiğini, ancak arkasından özür dileyenler olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, "Bu sebeple bir daha özür dilerseniz bana ve değer verdiğim en büyük makama bunu hakaret telakki ederim. Bakanlık geçicidir, hocalık bakidir." dedi.

"Bir insana hocam demek, ölümle ve son nefesle de bitmez." diyen Davudoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hala benim görmediğim hocalarım vardır. Açık söyleyeyim, rüyalarımda bazen Gazali ile Hegel ile tartıştığımı hatırlatırım. Doktora tezimi yazarken görmediğim halde onlar benim hocam. Ben onları hayal ederek, onların kitaplarını okurken hangi medeniyet kültüründe olursa olsun onların dünyasına nüfuz ederek okumaya çalışırım, 'onlar ne ile hesaplaştılar' düşünürüm."

'MESLEKLERİN EN ŞEREFLİSİ HOCA OLMAKTIR'

İnsanoğlunun hayatında hiçbir zaman birbirinden ayıramadığı üç ilişki biçimi olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, bunlardan ilkinin ebeveynle çocuk arasındaki ilişki, ikincisinin hocayla talebe arasındaki ilişki. Üçüncüsünün ise hasta ile doktor arasındaki ilişki olduğunu belirtti. "Gerçek hocayla, gerçek talebe buluştuğunda o ilişkiyi ikame edecek herhangi bir ilişki yoktur." diyen Davutoğlu, "Bence mesleklerin en şereflisi, en şereflilerinden biri hoca olmaktır, öğretim üyesi olmaktır." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.