İş yeri araştırmasına göre iş var çalışacak kişi yok

İş yeri araştırmasına göre iş var çalışacak kişi yok
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan 'Samsun İşgücü Piyasası Talep Araştırması' sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre her 5 iş yerinden 1'inin işsizler için açık işi bulunduğu tespit edildi.
Samsun ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında 'Samsun İşgücü Piyasası Talep Araştırması' gerçekleştirildi. Talep araştırması ile Samsun'daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler, teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi.

İlk kez yapılan çalışma ile Samsun'un işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek kentteki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Çalışma sonucunda Samsun düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve tahminler üretildi. Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen özel sektörde faal olan 10 istihdamlı iş yerlerinde gerçekleşti. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada tam sayım yöntemi ile çalışıldı. Toplamda 2 bin 246 iş yeri bizzat ziyaret edildi, bin 821 tanesine iş yeri bilgi formu uygulandı.

'İŞVERENİN YÜZDE 62,8'İ İŞ AHLAKINA SAHİP ELEMAN ARIYOR'

Çalışma kapsamında Samsun ilinde bin 239 kişilik açık iş bulunduğu tespit edilirken buna ek olarak, Samsun'un 'açık iş oranı' yüzde 2,2 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle, Samsun'da her 100 kişilik kadronun 97,8'si dolu 2,2'i ise boş olup doldurulmaya hazır. Saha çalışmasında ziyaret edilen iş yerlerin yüzde 18'i, açık işi olduğunu belirtti. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 66,2 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ediliyor.

Açık işler için yüzde 1,6 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 21,5 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 35,1 lise ve dengi eğitimliler ve yüzde 7,8 lise üstü eğitimliler talep ediliyor. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 2,7'si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 16,7'si için bilgisayar kullanımı, yüzde 15,8'i için satış ve pazarlama, yüzde 9,6'sı için proje tabanlı çalışma, yüzde 21,8'i için etkin hesap yapabilme, yüzde 20,3'ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 36,5'i için iletişim ve ifade etme, yüzde 40'ı için takım çalışması becerileri, yüzde 57,5'i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi, yüzde 62,2'si için fiziksel yeterlilik ve yüzde 62,8'i için iş ahlakına sahip olma niteliklerinin talep edildiği tespit edildi.

'EN ÇOK ELEMAN KONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETİ İÇİN ARANIYOR'

Yine aynı çalışmaya göre sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 4,1 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe olduğu ortaya çıktı. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü yüzde 2,9 açık iş oranı ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörü ve yüzde 2,9 açık iş oranı ile diğer hizmet faaliyetleri sektörünün izlediği belirtildi.

Samsun'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; satış danışmanı, konfeksiyon işçisi, makineci (dikiş), garson (servis elemanı), çağrı merkezi görevlisi, beden işçisi (genel), pazarlamacı, gaz altı kaynakçısı, ön muhasebeci ve kalıpçı-pres olduğu tespit edildi.

'3 İŞ YERİN 1'İ ARADIĞI ELEMANI BULURKEN ZORLANDI'

Samsun İşgücü Piyasası Talep Araştırması'na göre, Samsun ilindeki işverenlerin ilk 6 ayda bin 964 kişinin temininde güçlük çektiği sonucuna ulaşılırken, çalışma kapsamında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 35,9'u eleman temininde güçlük çektiğini belirtti.

Ayrıca iş yeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler şunlar: Makineci (dikiş), satış danışmanı, garson (servis elemanı), cnc torna tezgâhı operatörü, pazarlamacı, gaz altı kaynakçısı, hemşire, konfeksiyon işçisi, ön muhasebeci ve akaryakıt satış elemanı.

Önümüzdeki dönemde Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve kapsamda araştırmalar yapılması hedefleniyor. Söz konusu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının 'Samsun İşgücü Piyasası Analizi Raporu'nun 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanacağı belirtildi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.