Engelsiz yaşam için termik santrale ‘Hayır’

Engelsiz yaşam için termik santrale ‘Hayır’
Terme Engelliler Derneği, ilçe sınırlarında yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı çıkarak protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eyleme vatandaşlar da eşlik etti. Engelli vatandaşların tepki gösterdiği santral eylemi, yapılan basın açıklamasının ardından son buldu.

Samsun'un Terme ilçesi Kozluk Mahallesi Akçay mevkiine yapılması planlanan termik santrale tepkiler artarak devam ediyor. Olaylı ÇED toplantısından sonra firma yetkililerinin, 'santralde kararlıyız' açıklamalarına Terme Engelliler Derneği sert tepki gösterdi. Terme Cumhuriyet Meydanı'nda eylem yapan engelli vatandaşlar, yaptıkları basın açıklaması ve hazırladıkları dövizlerle yetkilileri göreve çağırdı. Terme'ye yapılacak olan kömürlü bir termik santralin tam bir doğa katliamına sebep olacağı, bölgede yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı bu santralin yapılmasına izin verilmemesi istendi.

'Geleceğin engelli olmasın, yaşam alanına sahip çık' diyerek slogan atan üyeler, Termeli vatandaşlara, duyarlı olmaları konusunda birliktelik çağrısında bulundu. Daha sonra Dernek Başkanı Ahmet Kökten, yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi: “Akçay mevkiinde TİM Avrasya şirketi tarafından kömür ile elektrik üretim termik santrali yapılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu ve bununla ilgili çalışmaların yapıldığını, basından ve kamuoyundan öğrenmiş bulunmaktayız. İlimiz ve ilçemizde hiçbir yetkilinin ve yöneticinin haberi olmadan, kimseye sorulmadan fosil kaynaklı yakıt düşük kaliteli ve yüksek derecede kirlenmeye yol açan ve kömürle çalışan elektrik üretim santraline karşıyız. Elektrik üretiminde kullanılacak kömürün çok yüksek miktarda kükürdü oksit azot oksit, karbon monoksit gibi maddelerle havaya günlük 50 bin ton kül salmaktadır. Bu salınım Terme, Ünye santral çevresi ve mahallelerini tehdit altında bırakacaktır. İnsan sağlığını hiçe sayarak yapılacak olan bu termik santral, dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalara göre doğumsal ölümleri artıracak ve santrallerin oluşturduğu tehditle engellilikte santralin bir artışı olduğunu göstermektedir.”

"GELECEĞİMİZİN ENGELLİ VE KANSER OLMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ"

Dernek Başkanı Ahmet Kökten, sağlıklı toplum için ilçede santral istemediklerini, temiz çevre istediklerini söyledi. Kökten, şöyle devam etti: "Santrallerin çevreye ve doğaya attıkları atıkların zararları, yapılan istatistiklerle kanıtlanmış ve istatistiklere baktığımızda Avrupa içinde 18 bin 200 kişi ortalama yaşam süresini tamamlamadan ölüyor. Neden Avrupa bu rakamları görünce temiz enerjiye geçiyor, zararlı tesislerin yerini güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları alıyor. Biz bir sivil toplum kuruluşu Terme Engelliler Derneği olarak, Terme'de yaşayan bu ilçenin havasını soluyan, suyunu içen ve tarımından beslenen bir birey ve halkı olarak, yatırımcıya ve yatırıma karşı değiliz ama kirli olan enerjiye karşıyız. Engelli sayısında artış olamaması için Terme, Samsun ve bu bölgede yaşayan herkesin tüm toplum ve yöneticilerinin, sivil toplum örgütlerinin bu güzel deniz ve sahilimizin korunması, yaşamımızın kararmaması, bu santralin yapılmasına izin verilmemesi için herkesi mücadeleye davet ediyoruz. Halka rağmen kimsenin bu bölgenin ekolojik yapısını bozamayacağına ve yeni engelli insanlar olmaması için diyoruz ki 'Termik Cehenneme Hayır, Çevre Dostu Yenilenebilir Enerjiye Evet' diyerek santrali bölgemizde istemiyoruz.” Alkışlar eşliğinde grup meydandan ayrıldı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.