Rusya’nın yardım konvoyu Ukrayna’dan ayrılmaya başladı

Rusya’nın yardım konvoyu Ukrayna’dan ayrılmaya başladı
Rusya'nın Ukrayna'nın doğu bölgesine gönderdiği 280 TIR'dan oluşan insani yardım konvoyu yardım malzemelerini boşalttıktan sonra ülkeden ayrılmaya başladı.

Kiev yönetiminin izinleri geciktirmesi nedeni ile yerel milis güçlerin eşliğinde Lugansk'a ulaşan yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi Rostov bölgesi sınır güvenliği sözcüsü Nikolay Sinitsin, Interfax'a verdiği bilgide TIR'ların dönmeye başladığını, ilk araçların Donetsk kontrol noktasından Rusya'ya geçiş yaptığını söyledi.

Lugansk bölgesi yerel yöneticilerden Vasil Nikitin de Ria Novosti'ye verdiği bilgide, gönüllülerden ekipler oluşturulduğunu, farklı gıda maddelerinin paketler haline getirilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya başladıkları bilgisini verdi. Nikitin'e göre hastanelerde gıda açısından sıkıntılar var ve halkın durumu da iyi değil.

Gelen malzemenin bir kısmının da Donetsk'e gönderileceğini kaydeden Nikitin, “Şu an ihtiyaç listelerini belirliyoruz. Sadece Luagansk'ta değil, kasaba ve köylerdeki ihtiyaç sahibi vatandaşları belirliyoruz.” dedi.

Cuma günü sınırı geçen Rusya'ya ait yardım konvoyuna Kiev yönetimi sert tepki gösterdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın girişimini “uluslar arası kuralların ihlali” olarak tanımlarken, uluslar arası kamuoyundan Rusya'yı kınamalarını talep etti. Ukrayna Federal Güvenlik Servisi de Ukrayna'nın yardım konvoyunun izinsiz girişini “işgal” olarak niteledi.

Moskova ise yardım konvoyunun gönderilmesi konusunda 12 Ağustos'ta Kiev yönetimi ile anlaşma sağlandığını, 280 araçlık konvoyun da bu anlaşmayla bağlantılı olarak sınıra gönderildiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le yaptığı telefon görüşmesinde bir haftadır konvoyun sınırda beklediğini hatırlattı ve daha fazla beklemeyeceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'ya insani yardım konusundaki öneriyi veto eden ABD'yi bölgede çatışmaların sürmesini talep etmekle suçladı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.