ELEKTRONİK KELEPÇE İÇİN CEZA MAHKEMELERİ KARARI GEREKİYOR

ELEKTRONİK KELEPÇE İÇİN CEZA MAHKEMELERİ KARARI GEREKİYOR
SAMSUN Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, kişilere elektronik kelepçe uygulaması yapılabilmesi için ceza mahkemelerinden karar gerektiğini söyledi.

Kent merkezinde 51 kişide elektronik kelepçe bulunduğunu dile getiren Soğukpınar, "Türkiye'de şu anda en çok elektronik kelepçe uygulaması yapılan yer Samsun. Kişilerin ve toplumun yararı göz önüne alındığında elektronik kelepçe uygulaması faydalı bir uygulamadır" dedi.

Türkiye'de 1 yıl önce 21 pilot ilde uygulamaya başlanan elektronik kelepçeler hakkında Samsun Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar açıklama yaptı. Soğukpınar, cezaevinde bulunan kadınların cezalarının bitmesine 2 yıl, erkeklerin ise 1 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanabileceklerini söyledi. Samsun genelinde yaklaşık 3 bin kişinin denetimli serbestlik bürosunca takip edildiğini dile getiren Canan Soğukpınar, "Bunlardan 51'in de elektronik kelepçe uygulaması var. Elektronik kelepçe takılan kişi örneğin alışveriş merkezlerine girmesi yasaklanmışsa, kentte bulunan AVM'lerin koordinatları tespit edilip haritadan çıkarılıyor. Bu kişi eğer bir AVM'ye girerse Ankara'daki takip merkezi kendisini telefonla arayıp uyarıyor. İhlale devam ederse bize bilgi veriliyor ve biz de olaya müdahale ediyoruz" dedi. Kelepçelerin vücut ısısına duyarlı olduğunu belirten denetleme memuru Ertan Keleş ise, "Ayağa takılan kelepçeler evde bulunan sabit cihazdan en fazla 75 metre en az 35 metre uzağa gidebilir. Evdeki sabit cihazın yeri bile değiştirilse genel merkeze uyarı sinyali gider. Kelepçeleri kişilerin açmaları, kordonlarını kesmeleri imkansızdır. Hastalık, sınava girme gibi özel durumlarda ise kişi bize önceden bilgi verirse bizim kontrolümüzde bunları yapabilir" dedi.

ŞİDDET GÖREN KADINLAR İÇİN CEZA MAHKEMELERİNİN KARARI GEREKİYOR

Elektronik kelepçe uygulamasında şiddete maruz kalan kadınların faydalanmaları için ceza mahkemelerinden karar gerektiğini söyleyen Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, "Bizim bu uygulamayı yapmamız için ceza mahkemelerinin kararı gerekiyor. Mahkeme, örneğin şiddet gören kadının eşine eve 2 kilometreden fazla yaklaşmama cezası vermişse, o zaman biz cep telefonu şeklindeki cihazın birini kadına, birini de erkeğe veriyoruz. Erkeğinde ayağına elektronik kelepçe takıyoruz. Bu cihazlar kişilerin nokta olarak nerede bulunduklarını izleme merkezine bildirir. İhlal olursa izleme merkezi hem kadını hem de erkeği uyarır" dedi.

Eve alkollü gelmeme yasağı olan kişi için ise daha farklı bir cihaz olduğunu söyleyen Soğukpınar, "İzleme merkezi telefonla arayarak kişiden cihazda bulunan alkol metreye üflemesini ister. Kişi üflediği sırada cihaz otomatik olarak fotoğrafını çeker ve merkeze gönderir. Böylelikle üfleyen kişinin kim olduğuna bakılır" diye konuştu. Evlere konulan sabit cihazların elektriksiz 48 saat çalışma özelliği olduğunu belirten Soğukpınar, ayağa bağlanan kelepçelerin ise pilli olduğunu ve bunların da kontrol edildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.