Çiftçiyi kurtaran mucit !

Çiftçiyi kurtaran mucit !
Terme'de 1981 yılında demir doğrama işine başlayan Mustafa Önal, icat ettiği makina ile slajlık yeme yıl boyunca milyarlar ödeyen Türk çiftçisini bu masraftan kurtardı.

Taze ve su olarak zengin, karbonhidrat içeriği yüksek yem bitkilerinin parçalandıktan sonra havasız ortamda belirli bir süre bekletildikten sonra elde edilen ve slaj adı verilen kaba yem ihtiyacı, hayvan üreticilerinin ve besicilerin en önemli giderlerinden bir tanesi.

YEM KIRMA MAKİNASI
Terme'de 1981 yılında demir doğrama işine başlayan Mustafa Önal, maddi gücü yetersiz üreticilerin kaba yem sıkıntısı çekmesi üzerine Lombardinle çalışan yem kırma makinası icat etti. İcat edilen makine ile tane mısır, kelle mısır, mısır unu, arpa, buğday unu, ot ve mısır alafı slajlık yem haline getiriliyor. Bu da hayvan üreticileri ve besicilerinin ihtiyaç duydukları yemi kendi tarlasından para vermeden elde etmesini sağlıyor.

SAATTE 600 KG MISIR
ÖĞÜTÜYOR
Lombardinle çalışan yem kırma makinası için patent başvurusunda bulunan ve 2 ay önce patent almayı başaran Önal, icat ettiği makinenin saatte 600 kilogram mısırı öğüterek un haline getirdiğini belirterek, "Bu makine sayesinde slajlık yeme yıl boyunca milyarlar ödeyen Türk çiftçisinin artık yüzü gülecek" dedi.

HEDEFİ TÜRKİYE'YE AÇILMAK
Terme Sanayi Sitesi'nde 160 metrekarelik dükkanda 3 kişi ile üretim yaptıklarını belirten Önal, tüm parçaların bizzat kendisi tarafından işlenerek hazır hale getirildiğini, KOSGEB'e başvuru yaptığını Faydalı Model Belgesi ile işletmesini büyüterek Terme'den tüm Türkiye'ye açılmak istediğini belirtti.