Yolsuzluğa karşı etik proje

Yolsuzluğa karşı etik proje
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından Samsun'da, çevre illerden üyelerinin katılımı ile yolsuzluğun Önlenmesi İçin etik projes kapsamında Etik Liderlik Semineri gerçekleştirildi

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından İlimizde bölge illerin üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen “Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi Kapsamında Etik Liderlik Semineri'ne katıldı.


ERYILMAZ, ETİK İLE İLGİLİ KONULARIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Seminer'in açılışının ardından Kamu Etiği ve Etik Liderlik konusunda bir konuşma yapan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, “Etik ile ilgili konular bugün dünyanın en önemli ve yükselen değerleri arasında yer alıyor. Gerek devlet, gerekse kamu kurumları etik değerlerin yerleşmesi için büyük bir gayret sarf ediyorlar. Devlet-toplum ilişkilerini tesis etmek ve mevcut olan hukuki temellerin yanın da bir de buna ilave olarak etik bir temel zemin üzerinde yeni ilişkiler oluşmaya başlıyor. Etiğin toplumla devlet arasındaki ilişkilerde yeni bir değer olarak tüm dünyada pekiştirilmesi konusundaki çalışmalar ülkemiz açısından 2004 yılında başlamıştır. Kanun üç temel görev yüklenmiştir. Bunlar Etik davranış ilkelerini belirlemek, davranış ilkelerine aykırılık sebebiyle yapılacak olan incelemelerde etik kurulu yetkilidir. Bir diğer görevde kamuda etik kültürünü yerleştirmek, tartışmak değerlendirmektir” dedi.


GÜZELOĞLU, “KAMU GÖREVLİLERİNİN ETİK KURALLARLA İLİŞKİSİ ÖZENLE ÇİZİLMİŞTİR”
Vali Güzeloğlu ise, yaptığı konuşmasında, “Değişen kamu yönetimi anlayışının farklılaşan, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerle başkalaşan yönetim kavramını bugün en önemli ve değerli kavramı etik hale gelmiştir. Etik, temel anlamda yasal çerçevede tanımlanmamış ya da açıkça belirtilmemiş öznel durumlara ilişkin bir tanımlama olarak düşünülebilir. Öte yandan etik, sosyal bir varlık olan insanın temel kavramlarla ahlak dediğimiz değerlerle düşünülmelidir” dedi. İnsanların sosyal birer varlık olduğunu söyleyen Güzeloğlu, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: Sosyal çevreyle ilişkilerini tanımlayan ve bu bütün içerisinde kendisinin rolünü ve görevlerini ve sorumluluklarını çizen bir anlayışın ve değerler bütününün ahlak olarak tanımlanması bilinen ve kullanıla gelen bir kavramdır. Kamu görevlilerinin temsil ettikleri devlet kavramını taşırken ve kamu gücünü ve kamu sorumluluğunu yerine getirirken şüphesiz ki yasalarla çerçevelendirilmiş, sınırlandırılmış ve yasalara bağlı olarak tanımlanmış sorumlulukların yanı sıra, etik dediğimiz davranış ve temel kurallarla ilişkisi ve ilintisi çok özenle çizilmiştir.”

BİR ÜLKENİN KALKINMASI SAYDAM VE ETKİN YÖNETİM ANLAYIŞIYLA OLUR
Güzeloğlu sözlerine , “Bir ülkenin kalkınması, gelişmesini ve ilerlemesinin temel başlıkları şüphesiz hesap verilebilirlik, saydam, etkin, verimli ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışına sahip olmasıyla doğrudan ilintilidir” diyerek devam etti Kamudaki yozlaşmanın ve bozulmanın toplumu doğrudan etkilediğinin açık olduğunu söyleyen Vali Güzeloğlu, “Etik kuralları yaşamın her alanında uygulanır kılmak, özellikle kamu yönetiminde etkin olarak uygulanır hale taşımak çağdaş, gelişmiş insan haklarına saygılı modern bir toplumun olmazsa olmazıdır” dedi.


MIZRAK BAŞKANLIĞINDAKİ KOMİSYON, ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında ve Bu Kanun'un 3. ve 7. maddelerine dayanılarak hazırlanan Kamu Görevlileri Etik Davranışı İlkeleri ile başvuru Usul ve Esaslar hakkında Yönetmelik 13.04.2005 gün ve 25785 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik çerçevesinde ilçelerde olmak üzere Samsun'da Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak başkanlığında 6 kişilik komisyon oluşturulmuş, bu komisyon çalışmalarına devam etmektedir.
Seminer İki bölüm halinde gerçekleştirilecek olup, 01-02 Haziran 2009 tarihinde yapılan ve Vali Güzeloğlu' nun katıldığı birinci bölüme, İl Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Kayaoğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, Amasya, Bartın, Çankırı, Karabük, Zonguldak, Sinop, Çorum ve Kastamonu illerinden Vali Yardımcıları ve Belediye Başkan Yardımcıları katıldı.