MS HASTALARINA TATİL MORALİ

MS HASTALARINA TATİL MORALİ
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı..

Doç. Dr. Murat Terzi, multipl skleroz (MS) hastaları için düzenledikleri 5 günlük 'Hasta Eğitim ve Rehabilitasyon Kampı'nda hastaların tatil yapma imkanı bulurken, aynı zamanda da hastalıklarıyla alakalı bilgiler öğrendiklerini söyledi.

Samsun OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Terzi tarafından Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 25 MS hastasına 5 günlük 'Hasta Eğitim ve Rehabilitasyon Kampı' düzenlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen kampta Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Amasya, Tokat ve Samsun'dan MS hastaları yer aldı. Kampta fizyoterapi, aromaterapi, reflekssoloji, psikoterapi ve plates gibi çeşitli konularda eğitim alan hastalar ile yakınları, aynı zamanda da 5 gün tatil yapma imkanı buldu.

Kampın bu yıl 2'ncisini düzenlediklerini söyleyen Doç. Dr. Murat Terzi, "Burada hastalarımız ile birlikte hem tatil yaptık, hem de hastalıkla mücadelede neler yapabiliriz, hastalık nedir, MS nedir onları öğrenmeye çalıştık. MS genellikle genç ve erişkin yaşlarda görülen fakat kadınlarda biraz daha fazla görülen bir hastalıktır. 20 – 40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. 20 yaş öncesi ve 40 yaş sonrasında da başlamakla birlikte herkeste görülebilen bir hastalıktır. Bu tesislerde gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında hastalarımız ve hasta yakınlarımız burada 1 hafta boyunca kaldılar. Kendilerine fizik tedavi, egzersiz çeşitleri, günlük hayatlarında nelere dikkat edilmesiyle ilgili bilgiler verildi. Hastalarımız burada psikolojik olarak neler yapmaları ile ilgili bir takım eğitimler aldılar. Bütün bu eğitimler sonucunda kendileri hem bu hastalığı daha iyi öğrenmesi hem de bu hastalıkla neler yapılabiliri daha iyi anlaması açısından gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında kendileri buradan donanımlı bir şekilde bugün buradan ayrılacaklar" diye konuştu.

MS hastalığının her 100 bin kişinin 60'ında görülebileceğini ifade eden Doç. Dr. Terzi, "Samsun'da yaklaşık bin MS hastası var. Karadeniz Bölgesi'nde bu rakam yaklaşık 5 bin dolayında. Bu hastalık bulaşıcı değildir" dedi.

Doç. Dr. Murat Terzi ayrıca, MS hastalığının bazen hiçbir şikayet olmadan devam edebildiğini, bazen de kısa süre içerisinde hastayı özürlü yapabildiğini belirtti. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.