Moliere'nin ‘Hastalık Hastası’ eseri ilk kez Kürtçe sahnelendi

Moliere'nin ‘Hastalık Hastası’ eseri ilk kez Kürtçe sahnelendi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT), Fransız yazar Moliere'in ünlü 'Hastalık Hastası' adlı oyununu ilk kez Kürtçe sahneledi.

'Nexweşê Nexweşiyê' ismiyle seyirciyle buluşan oyun, büyük ilgi gördü. Prömiyere katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, tarihi bir güne şahitlik ettiklerini söyledi. Anlı, oyunun bütün Türkiye'de sahneleneceğini, komşu ülkelere de gitmeyi planladıklarını söyledi.

Daha önce klasik Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Ehmede Xane'nin Mem u Zin adlı eseri ve Shakespeare'nin klasiklerinden Hamlet'i Kürtçe olarak izleyiciyle buluşturan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT), başarılarına bir yenisini daha ekledi. Ünlü Fransız yazar Moliere'in 'Hastalık Hastası' adlı oyununu 'Nexweşê Nexweşiyê' ismiyle sahneye taşıyan DBŞT, izleyicilerini adeta büyüledi. Yönetmenliğini Rüknettin Gün'ün yaptığı oyun, Diyarbakır'da yoğun ilgi gördü. Moliere'in kaleme aldığı ve başrol Argan'ı oynarken 1673'te yaşamını yitirdiği eseri kendi ana dillerinde izleyen Diyarbakırlılar, oyuncular Mesut Erenci, Elvan Koçer, Özcan Ateş, Şahabettin Dağ, Rêzan Kaya, Bora Çelik, Mehmet Musaoğlu, Leyla Batgi, Kemal Ulusoy ve Rojda Esen'i dakikalarca alkışladı. Dil danışmanlığını Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Dilawer Zeraq'ın yaptığı oyun her Cuma ve cumartesi günleri saat 20.00'de seyirciyle buluşacak.

Hastalık Hastası, hasta olduğuna inanan Argan'ın, başkasını seven kızını, kendisi için bir doktorla evlendirmeye çalışması ele alınıyor. Hızlı bir aksiyon içinde canlı müzik ve danslarla yorumlanan oyun, seyirciyi güldürerek düşündürmeyi amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.