Mısır'da cin çıkarma ayini kültürel etkinliğe dönüştü

Mısır'da cin çıkarma ayini kültürel etkinliğe dönüştü
Mısır'a 18. yüzyılda giren cin çıkarma ayini, ülkede Zaar adıyla anılıyor. Mısır Müftülüğü gösterinin haram olduğunu açıklarken, gösteriyi düzenleyenler ayinin eğlence ve turizm sektörüne hitap ettiğini ve kültürel bir etkinlik olarak yapıldığını ifade ed

Zaar ayinlerini organize edenler, Türkiye'deki cinci ve falcılara benzeyen yönleriyle dikkat çekiyor. Şimdilerde Zaar ayini Kahire'deki Nil Nehri yakınlarında, “Makan” adıyla bilinen Mısır Kültür ve Sanat Merkezi'nde gösteriliyor.

Zaar ayinini gerçekleştirenler Mısır'ın yöresel elbiselerini giyiyor. Ayine ilahiler eşliğinde Ney çalınarak başlanıyor. Daha sonra ritme göre sırasıyla Def, Bendir, Davul, Zil ve Arp'lar da çalınarak ayin devam ettiriliyor. Ayrıca ayini izlemeye gelenler de, vücutlarını sağa ve sola sallayarak tempoya ve çalan müziğe eşlik ediyor.

Ayinde görev alanlardan Ümmü Ahmed ve Ümmü Seyyid, işin dedelerinden kendilerine kaldığını ve bunu bir sonraki nesillere de aktaracaklarını ifade etti. İkili yaptıklarının Mısır'da çok eski bir gelenek olduğunu kaydetti.

Ayin ekibinin lideri Mediha ise sadece gösteri amaçlı değil, gerçekten cin çıkarmayı isteyenlere de aynı ayini yaptıklarını söyledi. Yanlış bir şey yapmadıklarını iddia eden Mediha, psikolojik olarak rahatlamak isteyen kişilere bu seansları uyguladıklarını ifade etti. Ekiptekiler ayrıca, yaptıkları işe ülke yönetiminin sıcak bakmadığından yakındı ve kendilerini şöyle savundu: "Bu bir falcılık ya da üfürükçülük değil. Rahatlatıcı bir müzik olduğu için insanlar bunu seviyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.