Mezun olduğu lisenin belgeselini hazırladı

Mezun olduğu lisenin belgeselini hazırladı
Erzurum Lisesi'nin tarihi, belgesele konu oldu. Okulda eğitim gören 167 kişiyle birebir görüşülerek hazırlanan filmin galası Erzurum Lisesi Konferans Salonu'nda davetlilere seyrettirildi.

Belgesel projesinin fikir sahibi ve yönetmeni aynı liseden mezun Murat Bulut, “Tarihe tanıklık eden liseyi yeni nesillere aktarmak istedik.” dedi.

Sultan II. Abdülhamit Han'ın 1889'da kurduğu 25 okuldan biri Erzurum Lisesi. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski okullarından olan 126 yıllık tarihi lise birçok öğrenci yetiştirdi. Bunların arasında, eski Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Danışman, eski Adalet Bakanı Nejat Eldem, hattat Fuat Başar da var. Yaklaşık 1,5 asra tanıklık eden lisenin tarihi, belgesel filme konu oldu. Lisede eğitim görmüş, siyasetçi, akademisyen, bilim adamı ve sporcu ile yüz yüze görüşülerek hatıraları dinlendi. Belgeselin yönetmeni ise yine aynı okuldan mezun olan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Radyo ve Televizyon Sinema Bölümü hocalarından Murat Bulut.

1960'tan 1990'lara kadar liseden mezun olmuş başarılı insanlara ulaşıldı. 3 yıl süren hazırlık aşamasının ardından ilk deneme çekimleri yapıldı. Eğitim, spor, sanat, ekonomi ve siyasi alanda başarı göstermiş 167 mezunun görüntülü kayıtları alındı. Filmin çekimleri, mezunların bulunduğu illere göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da yapıldı. 1937 dönemi mezunlarına kadar hayat hikâyelerinin yer aldığı belgesel 5 kısımdan oluşuyor. Belgesel için 2 senedir tarihi arşivleri araştırdığını belirten Bulut, “Erzurum Lisesi 1889'da kurulduğunda tüm bölgeye hitap eden İdadi Leyli Meccani (Parasız Yatılı) okulu olarak hizmet vermiş tarihi bir lise. 1915'te Erzurum Lisesi öğrencileri Hasankale'de sıkışan orduya erzak yardımı yapıyor. O yıllarda lise mezun vermiyor.” diyor. Okulun Kurtuluş Savaşı dönemlerine de tanıklık ettiğini aktaran Bulut, “Bilinmeyen tarihi yönlerini yeni neslin devamı olacak öğrencilere anlatmak istedik. Türkiye'de en başarılı mezunlarla konuşarak ve tarihini onlardan dinleyerek çekimleri yaptık. İkinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale gibi o dönemin savaş hikâyelerini, gelenek ve göreneklerini, eğitim hayatını dinledik.” diye konuştu.

1937'den 1960 dönemlerine kadar Türkiye'nin başarılı isimleri arasında yer alan mezunların eğitimle ilgili disipline çok önem verdiklerini anlatıyor. Belgeselde anlatılanlar arşivlere kaynaklık etmesi açısından yıllık şeklinde de hazırlanırken, mezun olan 167 kişinin hikâyeleri ve lisenin tarihi yıllıkta yer alacak. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.