MESLEK LİSELERİNDEN DENEY SETİ ÜRETİMİ

MESLEK LİSELERİNDEN DENEY SETİ ÜRETİMİ
Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni çalışma kapsamında, mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan atölye deney setleri, meslek liselerinde üretilmeye başlandı.

Bakanlığın, üretim kapasitesini artırmak için yaptığı yatırımlarla güçlenen mesleki eğitim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele günlerinde 81 ilde ve tüm ilçelerde halkın acil ihtiyaç duyduğu maskeden dezenfektana, tek kullanımlık önlük ve tulumdan yüz koruyucu sipere kadar çok sayıda ürün üretti. Ayrıca solunum cihazından maske makinesine kadar çok sayıda cihazı başarılı şekilde üreten meslek liseleri, talep üzerine ilk kez yurt dışına da ihracat yapmaya başladı. Bu kapsamda 6 mesleki ve teknik Anadolu lisesi 6 farklı ülkeye ilk kez ihracat gerçekleştirdi. MEB, mesleki eğitimde patent, faydalı model, tasarım, marka üretim ve tescilinde önemli bir adım atarak 43 Ar-Ge merkezi kurdu. 2020'de mesleki eğitimde 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alındı. 2021'de ise mesleki eğitimde 250 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili hedefleniyor. MEB, mesleki eğitimde üretim ve inovasyon kapasitesini bu adımlarla güçlendirmeye devam ederken şimdi yeni bir adım daha attı. Artık mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan deney setlerinden bazıları da meslek liselerinde üretilecek. Bu kapsamda, MEB tarafından belirlenen altyapısı güçlü meslek liselerinde deney setleri üretilmeye başlandı. Başlangıçta elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, makine, bilişim, yenilenebilir enerji, moda tasarım ile metal teknolojileri ve uçak bakım olmak üzere 8 alanda ilk deney setleri üretildi.

thumbs-b-c-a5c423abafff1fa046c4c9f30d0098b2.jpg

Elektrik-elektronik teknolojisi alanında elektronik eğitim seti, otomatik kumanda eğitim seti, PLC eğitim seti, uzaktan enerji izleme ve kontrol deney seti, elektrik tesisatı eğitim seti, kompanzasyon eğitim seti, robotik kodlama öğretmen eğitim seti, 3-D yazıcı, endüstriyel otomasyon eğitim seti, pnömatik-elektropnömatik eğitim seti, endüstriyel kontrol ve arıza analizi eğitim seti üretildi. Endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında CNC plazma kesici, arduino eğitim seti, dijital elektronik eğitim seti, fabrika otomasyon eğitim seti, PLC eğitim seti ve kumanda eğitim seti üretimi yapıldı. Makine teknolojisi alanında CNC eğitim seti, mini masaüstü 3 eksen CNC, dişli çark eğitim seti ve CNC lazer kesim (metal) üretildi. Bilişim teknolojileri alanında robotik kodlama deney seti, yenilenebilir enerji teknolojileri alanında yenilenebilir enerji deney setleri, moda tasarım teknolojileri alanında dikiş makinesi eğitim seti, metal teknolojisi alanında CNC plazma kesim makinesi, CNC router, uçak bakım alanında ise uçak yakıt sistemi eğitim seti üretimi gerçekleştirildi. Deney setleri üretimleri Afyon'da 1, Ankara'da 3, Balıkesir'de 1, Bursa'da 5, Denizli'de 1, Hatay'da 3, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Kocaeli'de 1 ve Tekirdağ'da 2 meslek lisesi olmak üzere 10 ildeki 27 meslek lisesinde yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.