MEB’in “kayıtdışı” mülakatı hukuksuzdur

MEB’in “kayıtdışı” mülakatı hukuksuzdur
Samsun'da boş bulunan 290 okul ve kurum müdürlüğü için 1094 kişinin 16-23 Ekim tarihleri arasında mülakata tabi tutulmasına tepki gösteren...

Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, kayıt dışı mülakatın hukuksuz olduğunu söyledi.

Son zamanlarda yapılan tüm hukuksuz işlemlerin eğitim camiası tarafından dikkatle izlendiğini hatırlatan Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, bu güne kadar sınavlarla yapılan ve her öğretmenin bilgisiyle kazanıp hakkaniyet çerçevesinde yönetici olarak atandığı bir sistemin 2014 yılında ne amaçla değiştirildiğinin herkes tarafından gayet iyi bilindiğini belirtti.

“3 DAKİKADA 3 ANLAMSIZ SORU İLE MÜLAKAT YAPTILAR”

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ağustos ayında binlerce okul müdürünü hukuku, hak ve adaleti hiçe sayarak görevden aldığını kaydeden Zor, “Görevden alınanların yerine görevlendirilecek yeni müdürleri belirlerken de kendisinden beklendiği şekilde göstermelik mülakatlarla hükümeti koşulsuz destekleyen bir sendikaya üye olanların neredeyse tamamına yakınına yüksek puanlar vermiş, diğer sendikalara üye adayları ise tam anlamıyla kıyıma uğratmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlükleri, okul müdürlüklerine görevlendirme yapmak için, sonucu daha en başından belli olan ve kimlerin müdür olacağının yazıldığı listelerin ortalıkta dolaştığı bir ortamda göstermelik ve hukuksuz bir mülakat yaparak adaylara; futbol topunun ağırlığı, Benazir Butto' ya kimin suikast düzenlediği ve 2014 Kış Olimpiyatları'nın meşalesi 2013 yılı Kasım ayında hangi ülkede yakılmıştır gibi anlamsız, okul müdürü belirlemede kriter olamayacak sadece üç soru ile üç dakikada çocuklarımızı emanet edeceğimiz okullarda idarecilik yapacak kişilerin belirlenmesi ortaya 'güler misin, ağlar mısın' dedirtecek sonuçlar çıkardı.” dedi.

“YANDAŞ SENDİKA ÜYELERİ YÜZDE 90'I BAŞARILI ÇIKTI”

Samsun' da yapılan mülakatlarda sonuçların liste şeklinde resmi olarak açıklanmadığını vurgulayan Başkan Zor, ancak yapılan araştırma sonuçlarına göre yandaş sendikaya üye kişilerin yüzde 90 başarı sağlamasının, yine aynı sendika il ve ilçe yöneticilerinin 90-95 puan almalarının tesadüfî olmadığının tüm eğitim camiası tarafından çok iyi bilindiğini belirtti. “Kimse eğitim camiasının aklıyla alay etmesin” diyerek yetkilileri uyaran Zor, “Yapılan 'kayıt dışı' hukuksuz mülakatlarda yandaş sendikanın; üyelerimiz çok çalıştı, deneme sınavları yaptık, görevde yükselme kitapları dağıtarak onları sınavlara-mülakatlara hazırladık ve bu yüzden yüzde 90 başarı sağladık diye insanların gözüne baka baka yalan söylemesinler. Bu kirli oyunda kimlerin hangi rollerde oynadıkları, kimlerin 'kul hakkını' hiçe saydıkları herkes tarafından çok iyi bilinmektedir.” diye konuştu.

“ÜYELERİMİZİN HAKKINI YASAL ZEMİNDE ARAYACAĞIZ”

Mülakatlarda sadece üç soruya göre değerlendirme yapıldığını ve kamera kaydı olmadığını da vurgulayan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, daha mülakatların yapılmadan kimin hangi okula gideceğinin dillendirilerek listelerin ortalıkta gezdiği bir süreçte, yandaş kişilerin şaibeli bir şekilde eğitim yöneticileri olarak görevlendirilmelerinin eğitime büyük zarar vereceğini iddia etti. Söz konusu kayırmacılığın kurumsal çalışma barışını bozacağını ve bundan tüm eğitim paydaşlarının zarar göreceğini sözlerine ekleyen Zor, Aktif Eğitim-Sen olarak haksızlıklar karşısında sessiz kalmayacaklarını ve haksızlığa maruz kalan tüm üyelerinin haklarını yasal zeminde arayacaklarını ifade etti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.