'Masonlar dinsiz değil'

'Masonlar dinsiz değil'
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı ve Samsun Rotary Kulübü'nün ilk üyesi Rotaryan Tevfik Sönmez, "'Masonluk' dinsizlik demek değildir.

Masonluk daha çok dinine bağlı olmayan insanların oluşturduğu yerdir" dedi.

"Türkiye'de Masonluk dinsizlikle eş değer tutuluyor" diyen Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Rotaryan Tevfik Sönmez, Türkiye'de 'mason' demek 'dinsiz' demek olarak algılanıyor. 'Masonluk' dinsizlik demek değildir. Masonluk daha çok dinine bağlı olmayan insanların oluşturduğu yerdir. Mason olmak dinsizliği gerektirmemekte ama daha çok dinine bağlı olmayanlar mason olmaktadır" diye konuştu.

Samsun Rotary Kulübü'ne 1975 yılında üye olduğunu ve külupte en eski üyenin kendisi olduğunu belirten Kuyumcular Odası Başkanı Rotaryan Tevfik Sönmez, "Samsun'da diğer üyeler hep bizden sonra üye olmuşlardır. Şu an Samsun'da 4 kulübümüz var. Atakum'u da kuran benim. 89–90 dönemi ben başkanlık yaptım. sonra Rotary'nin bir çok bölgesinde değişik görevler aldım. Rotary Kulüplerindeki sistemin çalışabilmesi için ideal rakam 50–60 civarları diye tespit edilmiştir. Potansiyel olduğu sürece yeni kulüp kurulur" dedi. Bu arada Türkiye olarak uluslararası Rotary'e yılda 100 bin dolar para gönderdiklerini belirten Sönmez, buna karşılık uluslararası Rotary'den yılda 1 milyon dolar aldıklarını ifade ederek, "Böyle bir imkanı niye kullanmayalım. 100 gönderiyor 1 milyon dolar alıyoruz" dedi.

Aldıkları paraları hayır işlerinde kullandıklarını ifade eden Kuyumcular Odası Başkanı Sönmez, Düzce depreminde kendi imzasıyla 598 bin doların dağıtıldığını vurguladı. Samsun Anadolu Lisesi bahçesinde yapılan ve adına "Samsun Rotary Kulübü Bilim ve Sanat Merkezi" denilen okulla ilgili olarak da konuşan Kuyumcular Odası Başkanı Rotaryan Tevfik Sönmez, "Sözkonusu okulu yaparken inşaat geliştikçe eksikliklerimiz çıktı. Maaliyet beklediğimiz rakamı aşınca Samsun Vali Vekili Raif Özener'e "Bizim küçük bir eksiğimiz kaldı birazda buna siz katkıda bulunur musunuz?" dedik. O'da 100 milyar verebileceğini belirtti. Ancak 100 olmadı da 70'lerde kaldı. Okulumuz bu önümüzdeki hafta sonunda tamamen bitmiş olacak" açıklamasında bulundu. Ortaöğretim çağındaki ileri zekâlı çocukların eğitim saatleri dışında yeteneklerini geliştirmeleri için okula gelebileceklerini kaydeden Rotaryan Tevfik Sönmez, "Okul saati dışında çocuğun neye hevesi var, neye kabiliyeti, becerisi varsa resim olur, müzik olur, fizik, kimya olur makine olur, bu merkezlere gelirler" diye konuştu.

Samsun Rotary Kulübü Bilim ve Sanat Merkezi'nde masonluk faaliyetlerinin yapılacağı yönündeki eleştirilere de anlam veremediğini belirten Kuyumcular Odası Başkanı Tevfik Sönmez, Masonlukla Rotary'nin doğrudan hiçbir bağının olmadığını ifade etti. Rotary'nin tüzüğünde; din, dil, ırk farklılığı gözetmeksizin üye kabul edilmektedir ibaresinin olduğunu belirten Sönmez, "Rotaryanların yarıdan fazlası oruç tutar. Kulüplerimizde dinine bağlı olanlar da, dini vecibelerini yerine getirmeyenler de, dine inanmayanlar da var" şeklinde konuştu.



Berat Gonca
-------------------