Manavgat'ta 3 bin ton pamuk tarlada kaldı

Manavgat'ta 3 bin ton pamuk tarlada kaldı
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Suriyeli ve Şanlıurfalı pamuk işçilerin gitmesiyle, çalışacak kimse kalmadığı için 3 bin ton ürün tarlada kaldı.

26 gün önce Manavgat'ta sağanak yağışa bağlı meydana selen sel felaketinde 26 mahallede 7 bin 168 dekar tarım arazisi zarar gördü. Zarar gören 7 bin 168 dekar alanın yüzde 80'nin pamuk tarlaları olduğu belirtiliyor. İlçede sel sonrası pamuğun ıslanması ve arazinin çamur olmasına bağlı 5 bin dekar pamuk tarlasının da pamuğun toplanmayı beklediği belirtiliyor.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperastifleri Birliği(ANTBİRLİK) Manavgat'tan bu sene bekledikleri 4 bin 500 ton pamuğun daha bin 500 tonunun depolarına geldiğini, 3 bin ton pamuğun arazide toplanmayı beklediği ifade edildi.
İlçede arazide en fazla pamuğun Bereket, Denizyaka, Parekende, Denizkent, Çakış, Büklüce ve Taşağıl mahallelerinde olduğu belirtildi.
158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Kooperatifi'nde pamuk üreticisi adına açıklama yapan İsmail Aydın, Manavgat'ta 3 bin ton pamuğun mevsimlik işçi yokluğuna bağlı tarlada beklediğini söyledi. Denizkent Mahallesi'nde kendisinin 100, mahallelerinin yüzlerce dönüm pamuk tarda kaldığını belirten Aydın, "Suriye'den ve Şanlıurfa'dan gelen 60'ın üzerinde aile gidince pamuk tarlada kaldı. Zaten Suriyeliler, daha önce pamuk toplamadıkları için günlük 15 ile 20 kilogram başı topladıkları için kendileri vazgeçti. Pamuk üreticisi, bu sene pamuğu makine ile toplatırız diye düşündü;sel felaketi sonrası araziler çamur olunca makine giremedi. Urfa'dan ve Suriyeli işçilerden gidince ortadan kaldık. Bölgemizde pamukta çalışacak mevsimlik işçi bulmak zor. Mecburen ailecek toplayacağız. " dedi.
Pamuk üreticisi Ramazan Çakır'da yaptığı açıklamada, 100 dönüme yakın pamuğun arazide toplanmayı beklediğini, Suriyeli pamuk işçileri gidince ortada kaldıklarını söyledi. Çakır, bu sene pamuk ektiği için çok pişman olduğunu kaydetti.
Şanlıurfa'dan 4 aile Manavgat'a pamuk toplamaya geldiklerini belirten İsmail Baykuş, bölgede 25 gün kaldıklarını, 25 gün içinde sadece 10 gün pamuk toplayabildiklerini kaydetti. Arazinin çamur olmasına bağlı günlük pamuk toplamayı 25 kilogramın üzerine çıkmadığını belirten Baykuş, yevmiye gelirleriyle kaldıkları süre içinde harcamalarının başa baş gelmesi nedeniyle memleketlerine geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Baykuş, "Bu sene Manavgat'ta sel felaketi nedeniyle hem pamuk üreticisi hemde pamuk toplayıcı mağdur oldu.Biz geçen yıl ortalama kişi başı 80 kilogram pamuk toplardık. Bu sene tarla çamur olunca 25 kilogramı üzerine çıkmadı." ifadesini kullandı.
158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, bölgede yaklaşık 3 bin ton pamuğun tarlada toplanmayı beklediğini söyledi.
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, sel felaketinde, çoğu pamuk üreticisi olmak üzere 290 çiftçinin zarar gördüğünü bununda tahmini zararlarının 16 milyon 500 bin lira olduğunu kaydetti.
Metin, bölgenin turizm bölgesi olması nedeniyle tarımda çalışacak mevsimlik işçi bulmanın zor olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.