Malatya'da en iyi film ödülü 'Toz Ruhu'nun oldu

Malatya'da en iyi film ödülü 'Toz Ruhu'nun oldu
Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Film Ödülü 'Toz Ruhu' filmiyle yönetmen Nesimi Yetik'e verildi.

Ünlü Alman aktris Nastassja Kinski'ye onur ödülü verilen kapanış töreninde, Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteynır kentteki film atölyesinde bir kısa filmde oynayan koltuk değnekleriyle yürüyen Suriyeli minik Ahmed Elahmed'e de ödül verildi.

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreni kırmızı halıdaki geçiş merasimi ile başladı. Gecenin en dikkat çeken ismi ise Alman sinema sanatçısı Nastassja Kinski oldu. Nastassja Kinski, kırmızı halıda kendisine uzatılan mikrofonlara Malatya'da olmaktan büyük onur duyduğunu, Türk sinemasının 100. yılında Türkiye'de onur ödülü almış olduğu için çok şanslı olduğunu söyledi.

Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada, sinemanın insana farklı düşünebilmenin yolunu açan emsalsiz bir gücü olduğunu söyledi.

Ödül töreninde ilk olarak Suriyeli sığınmacıların barındığı Malatya Beydağı Dinlenme Tesisleri isimli konteynır kentteki sinema atölyesinde çekilen kısa film gösterildi. Filmde oynayan koltuk değnekleriyle yürüyen Suriyeli minik Ahmed Elahmed'e ödül verildi.

Nastassja Kinski de onur ödülü alırken, Suriyeli sinemacı çocuklardan çok etkilendiğini belirtti. Nastassja Kinski, ödülünü aldıktan sonra sahne arkasına giderek minik sinemacı sohbet etti.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

İlk olarak Kısa Film Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Gündelik hayat içinde yaşayan insanların ümitlerini yitirmemesini konu alan 'Ne Topraktır Ne De Asfalt' mansiyon ödülüne değer görülürken, görselliğindeki çekicilik ve Türkiye'de animasyon filminin desteklenmesi gerekçesiyle jüri özel ödülü ise 'Kafa' filminin oldu. En iyi kısa film ödülü ise öykü anlatımı ve dilindeki kararlılık nedeniyle 'Ukde'nin oldu.

Malatya Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl ilk defa düzenlenen belgesel film yarışmasında jüri özel ödülü yoğun bir araştırma, arşiv ve müzik kullanımındaki başarısı nedeniyle 'Nail V.' filmine verilirken, en iyi belgesel film ödülü Ahmet Uluçay'ı kendisi gibi bir sıcaklıkta anlattığı için 'Tepecik Hayal Okulu'nun oldu.

Düzenlendiği ilk yılından bu yıla kadar uluslararası seçkisi ile de iddialı olan Malatya Uluslararası Film Festivali'nde uluslararası film jüri özel ödülüne 'Titli' filmi layık görüldü.nin oldu.

Malatyalı usta oyuncu Kemal Sunal anısına düzenlenen Kemal Sunal Halk Ödülü, 'Gittiler: Sair ve Meçhul' filmine verildi. Filmin yönetmeni Kenan Korkmaz, “Ahmet Kaya'nın, Hrant Dink'in memleketinde memleketi olmayan insanları, Süryanileri anlattığım bu filmle ödül almak çok anmalı” dedi.

SİYAD Jürisi tarafından ise iki ayrı ödül verildi. 'İçimdeki İnsan' filmi SİYAD jüri özel ödülüne değer görülürken, estetik tutarlılıkları ve anlatımlarındaki ustalıkları gerekçesiyle 'Balık' ve 'Annemin Şarkısı' filmleri SİYAD ödülüne değer görüldü.

Ulusal uzun metraj film kategorisinde verilen jüri özel ödülü 'Annemin Şarkısı' filmine katkısı nedeniyle Zübeyde Rohani'nin oldu. Bu yıl ilk defa verilen Fahri Kayhan müzik ödülü, filmin ruhuna eşlik ettiği gerekçesiyle ise 'Balık' filmi ile Marios Takoushis'a verildi. Etnisite meselesi anlayışı, dilindeki gerçekçiliği gerekçesi ile de en iyi senaryo ödülü 'Annemin Şarkısı'nın oldu. En iyi erkek oyuncu ödülü ise içe dönük bir karakteri başarılı bir şekilde yorumlaması gerekçesiyle Toz Ruhu filmindeki rolü ile Tansu Biçer'e verildi. En iyi kadın oyuncu ödülü iki isim arasında paylaştırıldı. 'Karınca Kapanı' filmindeki rolü ile Neslihan Yeldan ve Beni Sen Anlat filmindeki rolü ile de Nazlıcan Tuncalı'nın oldu. 'Toz Ruhu' filmi ile en iyi yönetmen ödülüne değer görülen Nesimi Yetik, ödülünü jüri başkanı Erden Kıral'ın elinden aldı. Gecenin merakla beklenen ödülü ise başarılı anlatımı ve sembolik ifadeleri ile 'Toz Ruhu' filminin oldu.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI:
En İyi Film: Toz Ruhu
En İyi Yönetmen: Nesimi Yetik (Toz Ruhu)
En İyi Kadın Oyuncu: Neslihan Yeldan (Karınca Kapanı) ve Nazlıcan Tuncalı (Beni Sen Anlat)
En İyi Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (Toz Ruhu)
En İyi Senaryo: Annemin Şarkısı
En İyi Müzik: Marios Takoushis (Balık)
Jüri Özel Ödülü: Zübeyde Rohani (Annemin Şarkısı)
SİYAD Jüri Özel Ödülü: İçimdeki İnsan
SİYAD Ödülü : Balık ve Annemin Şarkısı
ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI:
Jüri Özel Ödülü: Ürkek
En İyi Film: Titli

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI:
En İyi Belgesel Film: Tepecik Hayal Okulu
Jüri Özel Ödülü: Nail V.

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI:
En İyi Film: Ukde
Jüri Özel Ödülü: Kafa
Mansiyon Ödülü: Ne Topraktır Ne De Asfalt CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.