Maden faciaları ve taşeron sistemi yürüyüşle protesto edildi

Maden faciaları ve taşeron sistemi yürüyüşle protesto edildi
Samsun'da Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından maden faciaları ve taşeron sistemi yürüyüşle protesto edildi.

Soma ve Ermenek maden facialarında yaşananların protesto edildiği yürüyüş, akşam saatlerinde Samsun Öğretmenevi'nden başlayıp, İstiklal Caddesi güzergahı boyunca devam etti. 'Soma'dan Ermenek'e Taşeron Sistem Öldürüyor' pankartıyla yürüyen yaklaşık 300 kişilik grup, taşeron sistemine ve denetimsizliğe yönelik tepkilerin yazılı olduğu döviz ve sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini tamamladı.

Yürüyüş sonunda basın açıklaması yapan grup, "Bu işin fıtratında ölüm var" şeklinde yapılan açıklamalara atıfta bulunarak, taşeron sisteminin köleliği çağrıştırdığını, Ermenek'te madencilerin üzerine çöken asıl şeyin denetimsizlik ve kâr hırsı olduğunu söylediler. Açıklamanın devamında, "Soma'daki 301 işçi cinayetinin acıları bitmeden ve hükümet hiçbir sorumluluk üstlenmeden torba yasa ile 'Madenciye müjde!" haberleri verirken, müjdenin ne olduğu Ermenek'te ortaya çıktı. İki asgari ücret ve 6 saat çalışmanın maden patronları tarafından, vermeden nasıl geri alındığına, Ermenek'te işçilerin ağzından tanıklık ettik. Yemek, servis ve iş kıyafetlerinin işçinin sırtına yıkılması, yemek saatlerinin 15 dakikaya ve çalışma saatinin içine konularak, çalışma alanında evden getirilen poşet içinde alelacele yenmesi işçilerin torba yasa ile kazanımının ne olduğunu açığa çıkarmıştır." denildi.

Tüm sorumluların derhal istifa edip yargılanmaları gerektiğini, maden ocaklarının ise kamulaştırılması ve güvencesiz taşeron çalıştırılmasının yasaklanması gerektiğini de sözlerine ekleyen grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum