Lahana üretiminde artık yerli tohum kullanılacak

Lahana üretiminde artık yerli tohum kullanılacak
Merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 16 yıl önce başlatılan 'Yerli hibrit beyaz baş lahana tohum üretimi' projesinde elde edilen lahana çeşitleri üreticilere tanıtıldı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde lahana ıslahı programları için yürütülen 'Nitelikli Genitörlerin Geliştirilmesi ve Tohum Teknolojisi Projesi' kapsamında geliştirilmiş olan yerli hibrit beyaz baş lahana çeşit adayları tanıtım gününde tek tek sergilendi. Gelemen Kampüsü içerisindeki Lahana Islah Deneme Alanında yapılan tanıtıma Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Bakanlığı Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırma Koordinatörü Bülent Sayal, tohumculuk konusunda çalışan özel sektör temsilcileri ve lahana üreticileri katıldı.

Tanıtımı yapılan lahananın kışlık sebze üretiminde Türkiye'nin dışa bağımlılığını en aza indireceğini kaydeden Bülent Sayal, “Avrupalılar bu çalışmalara yıllar öncesinden başladı. Biz ise 1980'lerin başında başladık. Daha yolun başındayız diyebiliriz. Tüm amacımız yerli sebze üretim oranımızı çok yukarılara çıkartmak. Bu konuda ilk adımı 2004 yılında attık. Yazlık sebze üretiminde yüzde 50 oranına ulaştık. Ancak kışlık sebze çeşitlerinde ise geri durumdayız. Yazlık sebzelerde elde ettiğimiz başarıyı inşallah kışlık sebzelerde de elde etmeyi umut ediyoruz. Lahana kışlık sebze üretiminde en başta gelen bir ürün.” şeklinde konuştu.

Beyaz baş lahana çeşidinin kışlık sebzeler içerisinde en çok tüketilen sebze olduğunu vurgulayan Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitü Müdürü Dr. Kibar Ak, “Söz konusu lahananın ülkemiz genelinde yüzde 20'si Bafra Ovası'nda üretiliyor. Bölgenin en önemli ürünlerinden birisi olan lahanada yerli hibrit çeşitlerin ıslahına yönelik çalışma yapan tek kurum biziz.” dedi.

Lahana yetiştiriciliğinde son yıllarda hibrit çeşitlerin kullanılmaya başladığına dikkat çeken proje yürütücü Dr. Onur Karaağaç ise “Kendi imkânlarımızı kullanılarak ürettiğimiz hibrit çeşitleri hastalık, zararlılara ve çatlamaya dayanıklı özellikleri nedeniyle tercih edilmeye başlandı. Üretimde kullanılan hibrit lahana çeşitlerinin tohumlarının tamamı yurt dışından ithal ediliyor. Bu rağmen ülkemizde lahanada yerli hibrit çeşit ıslahı yapan özel sektör henüz bulunmuyordu. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak bağlı olduğumuz bakanlık bizim merkezimizi yerli lahana çeşit ıslahı konusunda görevlendirdi. Bizde bu görevi bakanlık ve devlet planlama teşkilatı destekleriyle 16 yıldır sürdürüyorduk. Bu çalışmanın meyvesini ise bugün aldık. Elde ettiğimiz ürünleri özel sektör tohum firmaları ve lahana üreticilerinin beğenisine sunduk.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından özel firma temsilcileri ve üreticiler lahana tarlasını gezerek yetişmiş olan lahanaları yerinde inceledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.