Kurşun kalemden doğan sanat

Kurşun kalemden doğan sanat
Kurşun kalem uçlarına heykel yapmasıyla ünlenen sanatçı Dalton M. Ghetti, Hong Kong, Paris ve Amerika'nın birçok eyaletinden sonra İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Beylikdüzü Migros AVM'de 16 Kasım tarihine kadar Türk-İngiliz Kültür Derneği Beylikdüzü Dil Kursu (TBA) işbirliğinde devam edecek sergi kapsamında İstanbul'a gelen sanatçı, sanatını gerçekleştirirken aşamaları adım adım sanatseverlere gösterdi. Heykeltıraş Dalton M. Ghetti'nin çalışmalarında kullandığı dikiş iğnesi, jilet, maket bıçağı ve diğer araçlarının yer aldığı alet çantasını sanatseverlere sundu. Sanatçı ziyaretçilere imza vererek, resim çekildi.

Beylikdüzü Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol ve sanatçı Dalton Ghetti, serginin açılış kurdelasını birlikte kesti. Heykeltıraş Ghetti, Kaymakam Ahmet Mesut Demirkol'a sergide yer alan parçaların hikayesini anlattı.

Sanatçının her ay zincirinin bir parçasını tamamlayarak 2 sene de tamamladığı 'sonsuz bağlılık' adındaki zincirle birbirine bağlı duran iki kalemden oluşan eseri büyük ilgi çekti.

Sao Paulo doğumlu sanatçı Dalton M. Ghetti, yontma sanatını çok farklı bir materyale uyguluyor. Sanatçının kullandığı malzeme büyük metaller, mermerler yerine kurşun kalem uçları. Yaklaşık 25 yıldır büyük bir emek ve sabırla, kurşun kalem uçlarından minyatür heykeller yapan sanatçının en beğenilen eseri, 2,5 yılda yaptığı minik Elvis Presley büstü de Beylikdüzü Migros AVM'de yer alan sergide görülebilir. Sergi 16 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

DALTON M. GHETTI KİMDİR?

Dalton Ghetti, 28 Şubat 1961 yılında doğduğu Brezilya Sao Paola'da büyüdü. 1985 yılında 24 yaşında iken ABD'ye yerleşti ve 1994 yılında Connecticut Norwalk Community Technical College mimarlık bölümünden mezun oldu. Sanatçı daha küçük yaşlarda merak sardığı el aletleri ve onlarla bir şeyler yapma tutkusunu yıllar boyu geliştirdi ve her zaman kendisini aşmak için çabaladı. Büyük parçalarla başlayan sanatçının kendini aşma çabası, en sonunda onu oyabileceği en küçük obje olan kurşun kalemlerin uçlarına kadar taşıdı. Dünyaca ünlü sanatçının çalışmalarındaki bir diğer amacı ise insanların ilgisini küçük şeylere çekebilmektir. Çünkü sanatçıya göre küçük şeyler güzeldir. Eserlerinde kullandığı birçok kurşun kalem, yollarda ve kaldırımlarda bulduğu kalemlerdir. Dalton'un çalışmaları aynı zamanda geri dönüştürme projesidir, kendisi atılmış objeleri sanata çevirmektedir. Dalton M. Ghetti halen mimar ve marangoz olarak çalışmakta ve kalem ucu heykellerini kendisi için bir hobi ve meditasyon olarak görmekte. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.