KURBANLIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

KURBANLIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI
Kurban Bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında doğrudan veteriner hekimleri ilgilendiren ve mesleki sorumluluk yükleyen ekonomik ve sosyal içerikli bir olgudur.

Kurban Bayramı döneminde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olmasından dolayı hastalıkların yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmekte, dolaylı yoldan da ülke ekonomisinde büyük kayıplar şekillenebilmektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesi için bir takım önlemlerin alınıp uygulanması, yetiştiricilerin ve vatandaşlarımızın bu önlemlere uyması büyük önem arz etmektedir.

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR:

 

-İl dışından gelen hayvanlar da Veteriner Sağlık Raporu aranmalı

-Kulak küpesi olmayan hayvanlar satın alınmamalı

-Büyükbaş hayvan pasaportu olmayan hayvanlar satın alınmamalı

-Hayvanın  besi durumu iyi olmalı

-Gebe ve yeni doğum yapmış olmamalı

-Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı                                 

-Ve hastalık belirtisi sayılan; Yüksek ateşinin olmaması, tüylerin karışık ve mat olmaması, bakışların ve dış görünümün cansız olmaması, pis kokulu ishal ve burun akıntısının olmaması, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmaması, vücutta şişlikler olmaması ve çok zayıf olmaması gibi özellikleri taşımalıdır.

 

KURBANLIK HAYVANLARIN SATIN ALINACAĞI YERLER

Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan kurbanlık hayvan yetiştiren hayvancılık işletmelerinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.