Köyün bilgi deposu

Köyün bilgi deposu
50 yıldır yaşadığı köyün ve Türkiye'nin gündemini kayda geçirmiş

Samsun'da yaşayan Seyfi Aydın(69) isimli çiftçi, yaklaşık 50 yıldır yaşadığı köyün ve Türkiye'nin önemli olaylarını not tutuyor. Tuttuğu notlarla adeta büyük bir arşiv oluşturan Aydın, kendisini tanıyan vatandaşlar tarafından köyün bilgi deposu olarak anılıyor.

Havza ilçesine bağlı Mısmıl Ağaç köyünde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 69 yaşındaki Aydın, geçirmiş olduğu rahatsızlık nedeniyle Ankara'da bir hastanede tedavi gördüğü sıralarda oda arkadaşlarının tavsiyesi üzerine not tutmaya başlamış. İlk olarak kendi yaşadığı olayları not almaya başladığını, daha sonra ise köyde ve Türkiye'de yaşanan önemli hadiselerin neredeyse tamamını deftere yazdığını kaydeden Aydın, “Köyde kimin doğduğundan tutun, kimin hayatını kaybettiğine kadar bütün her şeyi defterime yazdım. Hatta televizyonda izlediğim kadarıyla siyasi ve kültürel olayları da kayda geçirdim.” dedi.

Köyde yaşayanların soyağacını dahi çıkardığını ifade eden Aydın; kendilerinin üç kardeş oluğunu, gelmiş geçmiş tüm soyları bir tabloda çizdiğini aktarıp şunları söyledi: "Bu soy ağacı tablosunda torunlar, yeğenler, hanımları hepsi var. Bunu kendi kendime bir merak saldım ve yaptım. Karışlığında ne para nede pul hiçbir karşılığı yok. Gençliğimden bu zaman sabah kalkıp bir işe gitmişliğim yok. El işinde hiç çalışmadım, kendi bağımla bahçemle uğraştım, böylece hayatımı sürdürdüm dedi. Ayrıca ağaç oymacılığı, kağnı, at arabası, baston gibi şeyler de yaparak gününü geçiriyorum."

Yazdığı olaylardan birkaç tane de örnek veren Seyfi Aydın, sayfaları çevirip o gün olan olayları şöyle aktarıyor, "Kışın 30 cm kar yağdı, Çerkez Rasim'in ölümü, Körfez Savaşının 16. günü, Saddam füze atıyor, Kara Savaşı başladı saat 2'de." Seyfi Aydın o dönemlere ait şeker ve mazot fiyatlarına da günlüklerine kaydetmiş.

Köy sakinlerinden Zeki Öztürk de renkli kişiliğe sahip köylüsünü, "Seyfi Dayı ölenlerin, düğünü olanların, çocuğu doğanların bunların hepsini yazar. Köye kim gelmiş, kim gitmiş hepsini yazar. Ayrıca bu ağaç işleriyle de uğraşır, kağnı yapar, at arabası yapar." şeklinde anlattı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.