"Köyde oturanlar da sütü, yoğurdu süpermarketten alır hale geldi"

"Köyde oturanlar da sütü, yoğurdu süpermarketten alır hale geldi"
Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların sayısının giderek azaldığını belirterek..

“Köyde oturanlarda artık yumurtayı, yoğurdu, tereyağı süpermarketten alıyor.” dedi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, çiftçinin son yıllarda üretim heyecanını kaybettiğini söyledi. Yeni neslinde çiftçilik ile uğraşmak istemediğini dile getiren Yıldız, köylerde tarım ve hayvansal üretimin giderek azaldığını vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: “ Köyde oturttuğu halde ihtiyacı olan sütü, yoğurdu, tereyağını, yumurtayı süpermarketten alıyor. Üretmeden tamamıyla tüketici bir toplum olduk. Toplumdaki bu değişim, önümüzdeki yıllarda, ciddi üretim sorunlarını beraberinde getirecek. İnsanımız da, üretim ilgili bir amaçsızlık, hedefsizlik mevcut. İnsanımız hızla tembelleşiyor. Her şeyi hazır bekliyor; birisi üretsin, hazırlasın, getirip kendisine sunmasını bekliyor. Bu çok ciddi bir sorun olarak toplumumuzda gözleniyor. Umarım bu sorun derinleşmeden üzerimizdeki ölü toprağı atarız.”

Bir Karadeniz seyahatinde Trabzon'nun Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl'de bulunan bir turistik tesiste konakladıklarını belirten Yıldız, köylerdeki üretim düşüşünü yaşadığı bir olayla şöyle anlattı: “ Öğle yemeği zamanı yemek sipariş verdik. Mıhlama söylemiştim. Aklıma takıldı; peyniri nereden tedarik ettiklerini sordum. İşletme sahibi mandıradan temin ettiklerini söyledi. Bu kadar yaylanın olduğu bir yerde neden mandıradan aldıklarını sordum. Kimsenin üretim yapmadığını, hayvan beslemediklerini söyledi. Anladığım kadarıyla kimse hayvan bakmak istemiyor. Gidip şehirlerde yaşamak istiyor. “

Kırsal kesimin hayvancılığı bırakmasıyla, et ve süt ürünlerinin fiyatının giderek arttığını vurgulayan Yıldız, devletin tedbir alması ve hayvancılığı teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, “Eğer üretimi artırmazsak, insanımızın üretime yönlendirmezsek bu fiyatları kimse durduramaz. Köyden kente göç devam ediyor. İthalat nereye kadar? Taşıma su ile değirmen dönmez. Temelinde hedefsiz amaçsız tembel toplum olmaya doğru gidiyoruz. Bu gidiş çok tehlikeli, mutlaka kendimize çeki düzen vermeliyiz. Kendimize ve geleceğimiz olan çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için çok çalışmalıyız, üretmeliyiz, üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.