KIYAFETLER HAYAT BULUYOR

KIYAFETLER HAYAT BULUYOR
900 yıllık Anadolu Selçuklu kıyafetleri yeniden hayat buluyor

SAMSUN Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Türkler'in kullandığı kıyafetleri yeniden dikerek koleksiyon hazırladığı belirtildi. Koleksiyonda yaklaşık 900 yıl önce Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarının, onların eşlerinin, askerlerin kıyafetleri ile günlük hayatta kullanılan kıyafetleri aslına uygun olarak dikiliyor. 

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Türkler'in kullandığı kıyafetlerin yeniden aslına uygun hazırlanması için çalışma başlatıldı. Yapılan literatür araştırması ardından 11 erkek ve 19 kadın kıyafetinin dikimine başlandı. Atölyelerde tamamen el yapımı olarak kıyafetlerin dikim işlemi devam ederken, başlık, kalkan, zırh, kılıç, yay, ok gibi savaş aletleri de dahil olmak üzere yaklaşık 90 parçadan oluşacak koleksiyon için Haziran ayında defile yapılacağı  belirtildi. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan, çok titiz bir çalışma sonucunda kıyafetlerin belirlenip yapımına geçildiğini belirtirken şöyle dedi:

"Gerekli literatür taramalarını detaylıca yaptık. Anadolu Selçuklu eserlerinin bulunduğu bölge illerdeki müzelerde de araştırma yaptık. Anadolu Selçuklular'la ilgili yayınlanan kitapları kaynak olarak kullandık. Özellikle minyatürler ve günümüzde de koruma altında olan giysiler ana modellerimizi oluşturdu. Koleksiyonda yaklaşık 900 yıl önce Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarının, onların eşlerinin, askerlerin kıyafetleri ile günlük hayatta kullanılan kıyafetleri aslına uygun olarak yeniden dikiyoruz. Minyatürlerde yer alan Gevher Nesibe Sultan’dan, Alaeddin Keykubat Sultan’a kadar, bir çok sultan, han ve hanımların giysilerini yaptık. Desenlerine ve modellerine birebir uygun yaptık. Biz özellikle özüne sadık kalma konusuna hassasiyet gösterdik. Bazı kıyafetleri birebir olarak yaptık." 

Anadolu Selçuklu dönemi Türk giysilerinde özellikle hayvan fikirleri, bitkisel figürler ve rumi desenlerin çok yoğun olarak kullanıldığını dile getiren Arslan, "Selçuklu eserlerinde yer alan desenleri bire bir olarak kıyafetlerde de kullandık. Nakış, çarpana ve kilim teknikleri gibi birçok tekniği kullanarak kıyafetleri yapıyoruz. Giysiler genellikle üç parçadan oluşmakta. Kadın giysileri şalvar, entari ve kaftan olmak üzere. Erkek giysileri ise şalvar ve kaftandan oluşuyor" diye konuştu.DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.