Kistin şüphesi bile ihmale gelmez

Kistin şüphesi bile ihmale gelmez
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir...

 

Bazı hastaların karın ağrısı yada şişkinliğini önemsemediğini bu durumun ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar yaratacak sağlık problemlerinin ortaya çıkardığını söyledi.


Kadınların dönem dönem yaşadıkları karın ağrısı yada şişkinliklerin yumurtalıklarında oluşan çeşitli kistlere bağlı olabileceğini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Dağdemir, "Kadınların pek çoğunun yaşadığı ve korkulardan biri olan yumurtalıklarda kist olma durumu hemen hemen her kadında hayatının bir döneminde saptanabilir. Hastalarımız bize genellikle, karın ve kasık ağrısı, karında dolgunluk, şişkinlik, basınç hissi ve adet düzensizlikleri gibi şikayetlerle başvuruyor. Yapılan tetkitler sonucunda yumurtalık kisti ile karşılaşıyoruz. 
Bu kistlerin çoğu iyi huylu olduğu gibi tıbbi tedavi ile ilaçla bazen hiçbir tedaviye gerek kalmadan ortadan kaybolabiliyorlar. Onun için bu tür durumlarda mutlaka bir uzman tarafından muayenesi yapılması ve tetkitler sonucunda tedavinin uygulanması gerekli ise ameliyat olması için karar verilmesi gerekiyor. 

Ordu'nun İkizce İlçesi'nden gelen 49 yaşındaki Emine Arslan isimli hastamız da aslında 2013 yılında muaynesi yapılmış. Muayene sonucunda yumurtalık kisti tespit edilmiş, kistin göbeğe kadar çıktığı görülmüş doktoru ameliyat kararı vermiş fakat hastamız korktuğu için ameliyat olmak istememiş. Bu süreç zarfında hastamızın ağrı ve şişkinlik şikayetleri artarak dayanamayacak hale gelmiş. 
Hastamız bize müraacat ettiğinde yapıtığımız muayene sonucunda bu kitlenin sternum spoit dediğimiz akciğerlerin altındaki seviyeye kadar büyüdüğü tespit ettik. Baktığımız da daha komplike bir kitle görünümündeydi. Gereken tahliller takip edilerek hastaya acil ameliyat önerdik. Aile ile yapılan istişareler sonucunda operasyonumuzu gerçekleştirdik. Başarılı bir ameliyatın ardından 2,5 kg ağırlığında yaklaşık 20x17 cm çapında dev bir kistik kitleyi çıkardık. Ameliyatın ardından hastamızın operasyon sonrası çok rahatladığını, "keşke daha korkmasaydım da" ameliyat olsaydık diye bize memnuniyetini dile getirdi. Hastamızın, bir başkası tarafından bizi tavsiye etmesi üzerine komşu ilimizden gelerek bize ve ekibimize güven duyması bizi çok memnun etti.
Bu anlamda kadınlarımıza önerim mutlaka bu ve bunun gibi durumlarda korkmadan tedavilerini mutlaka olmasıdır. Geç kalınan bir tedavi kişinin başına daha farklı sağlık problemi açabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.