Kıble Nasıl Bulunur

Kıble Nasıl Bulunur
Bilmediğiniz bir yer de namaz kılıyorsanız kıbleyi doğru şekilde tespit edebilmeniz çok önemlidir.

Bilmediğiniz bir yer de namaz kılıyorsanız kıbleyi doğru şekilde tespit edebilmeniz çok önemlidir. Çünkü namazı en doğru şekilde kılabilme için kıbleye yönelmeniz gerekmektedir. Namazın iç ve dış farzları bulunmaktadır. Dış farzlarından birisi de İstikbal-i kıble’dir. Ve bunun anlamı Mekke’de bulunan Kabe-i Muazzama’ya yönelmektir. Kıbleyi bulabilmek için kabe bul demek te doğru olacaktır. Ancak bu şekilde kılınan namazalar doğru olacaktır. Bunun için de bilmediğiniz yerlerde namaza durmadan önce ile kıbleyi en doğru şekilde tespit edebilmelisiniz.

Peki, kıble nasıl bulunmaktadır. Bilmediğiniz bir alanda kıbleyi bulabilmek için sizlere bazı yöntemler tavsiye edilmektedir. Elinizdeki imkânlara göre bu yöntemlerden en çok işe yarayan yöntemi seçebilir ve kıbleyi tayin edebilirsiniz.

Pusula ile kıble bulma

Yön bulma yöntemlerinden en sağlıklı sonuçlar her zaman pusula ile elde edilmektedir. Çok eski zamanlardan bu yana insanlar yön bulmak için pusula kullanmaktadır. Kıbleyi en doğru şekilde teşhis edebilmek için de pusula kullanabilirsiniz.

Her farklı şehir için pusula ile kıble bulma açısı farklıdır. Bulunduğunuz şehirde pusula ile kıble bulabilmek için o şehrin kıble açısını biliyor olmalısınız. 

Mesela İstanbul kıble yönü teşhisi için pusula kullanıyorsanız, İstanbul’un kıble açısı 147 derecedir. Yani İstanbul için güneyden 180-147=33 derece kadar doğuya döndüğünüzde kıbleyi kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kıble saati ile kıble bulma

Bilmediğiniz bir yerde kıbleyi arıyorsanız her zaman elinizde pusula vb. aletler olmayabilir. Bunun için en sıhhatli şekilde kıble tayini yapabileceğiniz bazı pratik yöntemlerden haberdar olmalısınız. Kıble saati en çok bilinen ve en çok kullanılan kıble bulma yöntemlerindendir.

Kıble saati ile kıbleyi bulmak istiyorsanız kıble saati vaktinde güneş gören pencerenin çerçeve gölgesi veya bir çıtanın gölgesinden hakaretle güneşe dönebilirsiniz. Bu şekilde güneşe döndüğünüzde aslında kıbleye dönmüş olursunuz. Her şehrin kıble saati farklılık göstermektedir. Ve bu saatler aslında takvim vb. birçok alanda şehirlere göre yazılmaktadır. Hangi şehirde yaşıyorsanız o şehrin kıble saatinde denilen şekilde güneşe yönelebilirsiniz. Ve yüzünüzü güneşe döndüğünüzde zaten kıbleyi de bulmuş olursunuz.

 

Kaynak: www.kiblebulma.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.