Kedi Beslemenin Ekonomik Boyutu

Kedi Beslemenin Ekonomik Boyutu
Kedi beslemek gözünüzde büyümesin. Bir can beslenildiği göz önünde bulundurulduğunda kedi beslemek hiç de masraflı değil

Kedi beslemek gözünüzde büyümesin. Bir can beslenildiği göz önünde bulundurulduğunda kedi beslemek hiç de masraflı değil

Genellikle ilk defa kedi sahiplenecek olan kişiler tedirginlikle yaklaşmaktadır ve bunun sebebi kendilerinden emin olmamalarıdır. Kedilere bakamamaktan korkmaktır. Korkmayın arkadaşlar bir kedi beslemek zor değil. Kedileriniz sizin çocuklarınız gibi olacaktır ve bir defa bu sevgiyi hissettikten sonra vazgeçemeyeceksiniz.

Kedi sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda birkaç durum söz konusu olur. Yavru kedi sahiplenecekseniz ilk 6 ay anne sütü ile beslenmiş olmasına dikkat ediniz. Anne sütü minik dostlarımız için en iyi besleyicidir ve hiçbir yiyecek anne sütünün yerini tutmaz. Bu sebeplerle kedi dostunuzun anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Aksi durumda minik dostunuzun bağışıklık sistemi iyi gelişmeyecek, güçsüz kalacak ve geç gelişecektir.

Yavru değil de daha yetişkin bir kedi sahiplenecekseniz de bazı sağlık kontrollerini yaptırmak faydalı olabilecektir. Örneğin parazitlenme, mantar gibi hastalıkların etkileri büyük olabiliyor dolayısıyla sağlık kontrolü iyi yaptırmak bir tercih olabilir.

Bahsedilen konular dışında bir kedi beslemenin, kedi sahibi olmanın getireceği sorumluklar olacaktır ve bu sorumluluklar ilk başlarda gözünüzde dağ gibi büyüyecektir fakat gün geçtikçe de oldukça sıradan ve basit işler haline gelecektir.

Elbette ki kedi sahiplenmeden önce kediniz için bir yaşam alanı oluşturmak zorundasınız. Unutmayın ki onlar da bir canlı ve özel bir yaşam alanına ihtiyaç duyarlar.

Kedi beslemenin maliyeti söz konusu olduğunda ise standart bir ev geçindirmenin maliyeti nasıl kişiye özel, hayat standartlarına göre farklılık gösteriyorsa minik dostlarımız için de aynı durum söz konusudur. Kedinizi sürekli et ve et ürünleri ile beslerseniz haliyle maliyet kabaracaktır. Sürekli kuru mamalar ile beslerseniz, etle beslemeye göre oldukça uygun bir maliyet söz konusu olacaktır. Maliyeti en aza indirgemek adına da kalitesiz mamalar seçmek kedinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Alacağınız kuru mamalarda da Acana, Orijen gibi taze et oranı yüksek olan mama markalarını tercih etmelisiniz. Bu mamaları tercih ettiğiniz fiyata göre ve kedinizin yeme durumuna göre maliyet konusunda değişiklik olacaktır. Günde 60-65 gram yemeleri tavsiye ediliyor. Bu da ortalama olarak aylık mama masrafının temin ettiğiniz fiyata göre farklılık göstereceğinden 60 ile 100 TL arasında bir maliyeti olur.

Mama dışındaki maliyetler ise kum ve veteriner maliyetleridir.

Kum konusunda ise kokunun ve kumun dağılma problemi söz konusu olacağından kaliteli kum kullanmak da oldukça önemlidir. Ortalama olarak aylık 10 litre kum kullanımı kedinizin sağlığı için çok ideal bir miktar olacaktır. Bu konuda da Ever Clean gibi kaliteli bir marka kullanırsanız eğer ortalama olarak size aylık maliyeti 100 lira gibi bir miktar olacaktır. Buna ek olarak Reflex Sensitive ya da Mırmır Extra Strenght kedi kumu tercih ederseniz bu maliyet 50 liralara kadar düşüş gösterecektir. Kedi kumu kullanımından bahsedecek olursak aylık 10 litre kullanım ideal fakat bu kullanımı nasıl yapmalısınız sorusu aklınızda olsa gerek.

Kedinizin kumunu her hafta değiştirmeli ve her gün kumun içindeki dışkıları temizlemelisiniz. Kediniz dışkı ile uzun süre yaşamamalı, ortama yayılan havayı, kokuyu da solumamalıdırlar. Böylelikle her hafta değiştirerek 2-3 litrelik kumu tüketebilir ve böylelikle 10 litrelik bir paket kum yeterli olacaktır.

Temel ihtiyaçlar dışında minik dostumuzun bir de sağlık kontrolleri olacak. En masraflı kısım aslında veteriner masraflarıdır diyebiliriz. Önerilere göre bir kediye yıllık olarak karma, kuduz ve lösemi aşılarına ek üç ayda bir olarak da iç, dış parazit tedavileri yapılmalıdır.

İstanbul veteriner hekimler odasının belirlediği fiyatları buradan görüntüleyebilirsiniz.

Belirtecek olursak tüm masraflar toplam 700 lirayı buluyor ve yıllık tedaviler olduğu için de aylık olarak 60 lira civarına gelecektir.

Aylık maliyet toplamını hesaplayacak olursak;

Gider Türü

Ortalama Maliyet

Mama

60 – 100 TL

Kum

50 – 100 TL

Veteriner

60 TL

 

Aylık maliyet maksimum 260 TL olacaktır. Şunu da belirtmek gerekir ki bahsettiğimiz maliyet örnekleri bir kedinin lüks yaşamı için geçerlidir. Kendi durumunuza göre örnek olarak mamalarda et değil de tavuk olan mamalar tercih edilebilir. Bu şekilde seçenekleri de göz önünde bulundurarak maliyeti en aza indirgeyebilirsiniz.

Ek olarak kedinize gündelik kendi yediğiniz yemekleri de yedirebilirsiniz fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken başka şeyler vardır. Besinler tatsız, tuzsuz, baharatsız olmak zorundadır. Bunun dışında kedinizi normal yiyecekler ile beslemek isterseniz, kedilerin en sevdiği yiyecekler arasından belirleyeceğiniz öğünler hazırlayabilirsiniz.

Sizler de kedinizi beslerken tercih ettiğiniz beslenme şekillerini, kumlarını ve veteriner hekim tercihlerinizi paylaşabilir ve bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz. Ne kadar çok seçenek olursa o kadar faydalı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.