Kaybolan çocuklarının hesabını soran çifte dava

Kaybolan çocuklarının hesabını soran çifte dava
5 yaşındaki Efe şanslıydı, yolda yürürken bir vatandaş tarafından bulunarak mahalle muhtarına teslim edildi. Ya şanslı olmasaydı...

Devlete ait anaokuluna giden 5 yaşındaki çocuklarının sokağa bırakıldığını öğrenince Okul Müdürü'nü tehdit ettikleri iddia edilen anne ve babanın 4 yıl hapsi isteniyor

İzmir'in Bornova ilçesinde, devlete ait bir anaokuluna giden beş yaşındaki çocukları Efe Konuk'u almaya gittiklerinde bulamayan ve sokağa bırakıldığını öğrenince tepki gösteren, sonraki günlerde Okul Müdürü Macide Karaoğlu'nu tehdit edip, hakarette bulundukları öne sürülen anne Saadet Konuk (36) ve baba Murat Konuk (30) hakkında, dörder yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli röntgen teknisyenleri Konuk çifti de, avukatları aracılığıyla, Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Vatandaş sokakta buldu
Karşılıklı davalara konu olan olay, Ekim 2008'de Bornova Merkez Anaokulu'nda yaşandı. İddiaya göre, Saadet ile Murat Konuk, işe giderken çocuklarını anaokuluna bıraktı. Mesai bitiminde almaya gittiğinde oğlunun okulda olmadığını, çocukların sınıf öğretmeni Fevziye Gemikurtaran tarafından güvenlik görevlisi olmayan okulda bekleme salonuna çıkartıldığını öğrenen Saadet Konuk, hastanede nöbetçi olan eşini ve polisi aradı, oğlunun kayıp olduğunu bildirdi. Bir süre yolda yürüdükten sonra bir vatandaş tarafından bulunan küçük çocuk ise, Manavkuyu mahallesi muhtarına teslim edildi.
Okul Müdürü Macide Karaoğlu, bu olayın ardından kendisini tehdit edip, hakarette bulundukları gerekçesiyle, Konuk çifti hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcı, Konuk çifti hakkında, “Zincirleme tehdit” ve “Görevli memura hakaret” suçlarından dörder yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.
Saadet Konuk, ifadesinde “Olay günü sınıf öğretmeni ile okul müdürünün odasında görüş-tüm. Davranışlarım tehdit değildi. 'Bu olayın peşini bırakmayacağım, yasal yollara başvuracağım' dedim” diye konuştu. Murat Konuk da suç işlemediklerini belirterek, şunları söyledi:

'Mağdurken sanık olduk'
“Okul müdürü ve öğretmenle konuyu görüşmek için randevu aldık. Okul müdürüne polisi neden aramadıklarını sordum. Sinirlenip, 'Sizlere ayıracak vaktim yok, dışarı çıkın' diyerek, bizi odadan kovdu. Eşim psikiolojik tedavi görmekte. Mağdurken sanık durumuna düştük.”
Murat ve Saadet Konuk, avukatları aracığılıyla okul müdürü ile sınıf öğretmenleri hakkında, “Koruma, gözetim, bildirim yükümlülüğünün ihlali”, “Adli mercileri yanıltma” suçlarından cezalandırılmaları için savcılığa şikâyet dilekçesi verdi.