Karagöz Türk malı

Karagöz Türk malı
Samsunlu Karagöz Gölge oyunu sanatçısı Hayali Cemal Dönmez, Türkiye ile Yunanistan arasında uzun yıllardır yaşanan “Karagöz” tartışması hakkında açıklama yaptı

UNİMA (Milletler arası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği) Türkiye milli merkezi ve Kültür Bakanlığının Karagözün Türk kültür mirası olduğunu anlatan dosyası UNESCO nun alt kurulu tarafından onaylandı. Bu aşamanın ardından başlayan üst kurul müracaatına Yunanistan katılmayınca “Hayal Perdesi”nin Türk mirası olarak kabul edilmesinin önündeki engeller kalktı. Altı ülke temsilcisinin yer aldığı kurul, Ekim ayında açıklama yapmak üzere bir araya gelecek. Son onayın ardından Karagözün Türklere ait olduğu tescillenmiş olacak.

KURUL OLUŞTURULDU
Dönmez yaptığı açıklamada, Yunanistan”ın geçen yıl geleneksel gölge oyununu patentini almak için Avrupa Birliğine başvurması UNİMA ve Kültür Bakanlığını harekete geçirmişti. Karagözün Türklere ait olduğunu ispatlamak amacıyla Gölge figürleri üzerine dosya hazırlayan bakanlık, Öğretim üyeleri, sivil toplum örgütleri ve oyunun son temsilcilerinin yer aldığı bir kurul oluşturdu.

GENELEKSEL TİYATROYA SAHİP ÇIKILMALI
Ekip, Karagözün Türk kültüründe var olma sürecini anlatan bir dosya hazırladı. Çalışma, UNESCO”ya sunuldu. Türkiye, Estonya, Meksika, G.Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kenya”dan alt kurul, Karagözün Türk Kültür mirası olduğu görüşünde birleşti. 31 Ağustos”ta son bulan başvurularda Türkiye gerekli işlemleri yaptı ancak Yunanistan herhangi bir girişimde bulunmayınca, bu gelişme “Hayal Perdesi”nin Türk mirası olarak kalmasını sağladı. Dönmez, "Bundan böyle yan gelip yatmamak lazım, Başta yöneticiler, okullar ve Ülke insanları olarak öz kültürümüze, geleneksel tiyatromuza sahiplenmemiz gerekir" dedi.