Karagöz öğrencilerle buluştu

Karagöz öğrencilerle buluştu
Karadeniz'in ilk ve tek gölge oyunları sanatçısı Cemal Dönmez okul turnelerinde Samsun Kocatepe İlköğretim Okulu'nda gösteri yaptı.

Dünyadaki ismiyle gölge oyunu olarak bilinen nam-ı diğer Karagöz oyunları, eski yaşamların sineması, televizyonu olmuştur. Bu sanatın Karadeniz'deki ilk ve tek temsilcisi Cemal Dönmez bu geleneği devam ettirmek için, okullarda gösteri yapmaya başladı. Samsun Kocatepe İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirdiği gölge oyunu ile öğrencilerin büyük ilgisini toplayan Dönmez, gölge oyununda kullandığı tüm ekipmanları kendisi hazırlıyor. Dönmez,"600–700 yıldır Türkiye'de düğünlerde vb. yerlerde gölge oyunları tek eğlence aracı olmuştur. Bizde bu kültürümüzü devam ettirmek için çalışıyoruz" dedi.

GÖLGE OYUNLARI SAHNE SANATLARININ ATASI
Aynı zamanda Unima (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği) üyesi olan Dönmez,"Gölge oyunlarının sahne sanatlarının atasıdır. Ayrıca gölge oyunları ilk sahnelendiği dönemlerde siyah-beyaz kuklalarla oynanmıştır. Karagöz oyunları, renkli olarak ilk gösterilen sahne oyunudur" diye konuştu.

Mustafa ALTINKAYNAK