Karadeniz'de Hamsi Yerine Palamut Çıkması Balıkçıları Şaşırtıyor

Karadeniz'de Hamsi Yerine Palamut Çıkması Balıkçıları Şaşırtıyor
Bu yıl deniz suyunun sıcak olması dolayısıyla 15-20 mil açıkta hamsi avlamak zorunda kalan balıkçılar, havanın soğuması ve hamsinin kıyıya yaklaşmasını bekliyor.

Palamut balığının ise hala çıkıyor olmasını balıkçılar 'kış mevsiminde karpuz olmasına' benzetiyor.

Hamsi bu sene fiyatlarındaki ani düşüş ve çıkışlarıyla bir türlü yüzleri güldürmedi. Zaman zaman bollaşan ve kilosu 3 liraya kadar düşen Hamsi ortalama 5 liradan satıldı. Daha önceleri aynı mevsimde kilosunu 1 liraya yiyen vatandaş aynı fiyata hamsi yemek için havaların soğumasını ve bollaşmasını bekliyor. Çünkü, havaların soğumasıyla deniz suyu sıcaklığında yaşanacak düşüş hamsiyi kıyıya çekecek ve daha az masrafla balıkçılar daha çok balık avlayıp ucuza satacak.

HAMSİYİ GIRGIRCILAR AVLIYOR, TROLCÜLER SEYREDİYOR

Hamsinin bu senen Giresun'dan Samsun tarafına geçmediğini hatırlatan Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Hamsi doğuda Trabzon'un 15-20 mil açıklarında. Bu nedenle hamsi bizim avlanma sahamızın dışında. Gırgırlar hamsi avlıyor, biz trolcüler seyrediyoruz. Şuana kadar Samsun'a hiç hamsi uğramadı. Önceki senelerde buralarda hamsi bol olurdu. Havalar soğuyunca durumun eski haline döneceği ümidimiz var. Ama şimdi buralarda bu zamanlarda olmaması gereken palamut ve çinekop gibi balıklar mevcut. Deniz suyu daha yeni yeni soğumaya başladı. Dünya ısındı, iklimler bir birine karıştı. Yani şuan palamutun burada ince olarak değil Marmara'da irileşmiş bir şekilde olması gerekir. İnce palamutun burada olması 'kış mevsiminde karpuz' olması gibi bir şey." dedi.
Balık tezgahlarında ise hamsi 4, ince palamut 4, mezgit 12, çinekop 10, barbun 7 liradan satılıyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.