İZTO’dan KKTC’ye hellim desteği

İZTO’dan KKTC’ye hellim desteği
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KKTC'li hellim peyniri üreticilerinin, ürünlerinin ismini ve markasını korumak için büyük bir mücadele verdiklerini belirterek..

“Bu mücadeleye Türkiye olarak biz de destek olmalıyız. Türkiye'de hellim üretilip üzerine Kıbrıs haritası basarak satılması, Kıbrıslı üreticilere zarar veriyor. Bu bir aldatmaca. Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin emeğine saygı duymalıyız. Buna karşı hukuki girişim de dahil olmak üzere Kıbrıslı üreticilere her türlü desteği vereceğiz.” dedi.

Demirtaş, 22 Aralık 2014'te KKTC'ye yaptığı ziyaret sırasında gündeme gelen en önemli konulardan birisinin de hellim olduğunu söyledi. Hellimin Kıbrıs'ın en ünlü ve geleneksel ürünlerinden birisi olduğunu belirten Demirtaş, Türk tarafındaki üreticilerin, Rum tarafının Avrupa Komisyonu'na coğrafi işaret ve menşe başvurusunda bulunmasıyla ilgili problemleri çözmek için çalıştığını aktardı. KKTC için hellimin çok önemli bir ürün olduğunu ve 60'tan fazla firmanın ürettiğini kaydeden Demirtaş, süt üreticisinden pazarlama noktasına kadar 17 bin kişinin hellimden para kazandığını söyledi. Özellikle Kuzey Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'nın bu konuda yoğun çalıştığını belirten Demirtaş, Rum kesimi ile yaşanan tartışmaların yanısıra Kıbrıslı Türk üreticiler için diğer bir önemli sıkıntının da Türkiye'de üretilen hellimler olduğunu söyledi. İZTO Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu: “Ne yazık ki hellim Kıbrıs için bu kadar önemli bir ürün olmasına karşın Türkiye'de bazı üreticiler, hellim adı altında peynir üretiyorlar, üstüne de Kıbrıs haritası basarak piyasaya sürüyorlar. Bu bir aldatmaca. Öncelikle Türkiye olarak, Kıbrıs'ın coğrafi ürünü olan hellimi Türkiye'de üretmemeliyiz. Kıbrıs'ta üretilerek dünyaya ihraç edilmesine katkı koymalıyız. Bu konuda Kıbrıslı Türk soydaşlarımıza, dostlarımıza destek olmalıyız. Onların emeklerine saygı duymalı, bu emeğe el uzatmamalıyız. Burada birkaç firmanın kârını arttıran ürün, Kıbrıs Türk tarafının en önemli ürünlerinden birisi. Kuzey Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile bu konuyu detaylı görüştük. Zaten Kıbrıs'ta konuştuğumuz her siyasetçi, oda başkanı, işadamı bu konunun önemi vurguluyor. Her türlü işbirliğini yapıp hukuki girişim dahil gerekli desteği vereceğiz.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.