İYOT EKSİKLİĞİ HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

 İYOT EKSİKLİĞİ HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
İyot molekülleri vücutta çok önemli görevleri olan tiroid hormonlarının üretiminde kullanılır. Tiroid hormonlarının üretiminde sorun yaşanırsa, zeka gelişiminden, büyümeye, bağışıklık sisteminden, sindirim  ve kalp damar  sistemine  kadar birçok hayati yapı zarar görür. 

Medicana Samsun Hastanesi  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, yaptığı açıklamayla iyot eksikliği yaşayan bireylerin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekerek, iyot eksikliğinin meme kanserinden, kalp damar hastalıklarına kadar çok geniş bir sağlık sorunlarına  yol açabileceğini  ifade etti. 

uzm-dr-feyzi-gokosmanoglu.jpg

ÇOCUKLAR ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ YAŞAR
Özellikle okul çağındaki çocukların öğrenme yeteneğinde azalmaya, algılama güçlüğüne, zeka geriliğine dahi neden olabilen iyot eksikliği, kadınlarda düşük yapmaya, gebe kalmada zorluğa neden olmaktadır. 

SİGARA KULLANANLAR RİSK ALTINDA
Özellikle iyotlu tuz kullanmayanlarda görülmekle birlikte, sigara kullananlar, deniz ürünleri ve hayvansal gıda tüketmeyenler, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve soya gibi besinleri çiğ tüketenler, iyot eksikliğine maruz kalmaktadır diyen Dr. Gökosmanoğlu, “iyotlu tuz tüketimi, ihmal edilmemelidir.” dedi

TİROİD BEZİ BÜYÜMEYE BAŞLAR
Uzm. Dr. Gökosmanoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tiroid bezi hastalıklarının (guatr) ülkemizde sadece Karadeniz değil tüm bölgelerimizde sık görülmektedir ve bunun ülkemizde böylesine yoğun görülmesinin en önemli nedeni iyot ve selenyum eksikliğidir. Yeterli iyot alınmazsa, tiroid bezi büyümeye başlar ve beraberinde diğer sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Eskiden ülkemizde guatr sorumlusu olarak düşünülen karalahana, turp, şalgam, kabak, karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinde guatr açısından sakınca bulunmamakla birlikte, guatr varsa soya fasulyesi ve soyalı ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.“

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.