İyi alışkanlıklar hafızaya yarıyor

İyi alışkanlıklar hafızaya yarıyor
İngiltere'de 35 yıl süren araştırmaya göre sigara ve alkol kullanmayanların, sağlıklı beslenip, vücut ağırlığını koruyanların alzheimer'a yakalanma riski çok daha düşük

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi'nde ilginç ve ilginç olduğu kadar da uzun bir deney nihayet sonuçlandı. Çevresel faktörlerin kronik hastalıklara etkisini gözlemlemek için yapılan araştırma 1979'da başladı. 45-59 yaş arasındaki 2 bin 500 kişiden sadece 5 sağlık kuralını uygulamaları istendi. 35 yıl boyunca takip edilen deneklerden bu süre içinde sigara ve alkol kullanmamaları, sağlıklı beslenip, sağlıklı vücut ağırlığını korumaları istendi. Araştırma sonucunda 5 kuralı uygulayanların yüzde 60'ının alzheimer'a yakalanma riskinin düştüğü gözlemlendi.

PARTİYLE KUTLADILAR
Güney Galler bölgesinde gerçekleştirilen araştırmaya katılan kişiler geçen hafta sağlıklı süren 80'li ve 90'lıyaşlarını bir partide coşku içinde kutladı. Şu anda 80 yaşında olan Leighton Jones, araştırmaya katıldığında öğretmenlikten emekli olmuştu. Araştırmaya 2 bin 500 kişi katılmış, ancak sadece 25'i 1979'da kendilerine bilim insanlarınca tavsiye edilen sağlıklı yaşam kurallarına sadakatle uymuştu. Bu 25 kişi düzenli olarak egzersiz yaptı, sigara içmedi ve sağlıklı beslendi. Araştırma sonunda alkolsüz bir yaşam ve sağlıklı bir vücut ağırlığının sağlıklı kalmaktaki esas faktörler olduğu ortaya çıktı.

DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART
Sağlıklı yaşam önerilerini hayatlarında uygulayan kişilerde kalp krizi ve felç geçirme risklerinin ise ortalama olarak yüzde 40 oranında azaldığı kaydedildi. Üniversitenin düzenlediği Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi'nde araştırma sonucunda diyabete yakalanma riski ise bu kişilerde yüzde 70 oranında düştüğü açıklandı. Sağlıklarını büyük ölçüde korumayı başaran gönüllüler, egzersizlerini ihmal etmedi. 91 yaşındaki Noel Fowler rugby oynayarak sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi başardı. Emekli öğretmen Jones ve bir mağazada kasiyer olan Ray Grace üniversitede görev yapan bilim insanlarının önerilerine harfiyen uyduklarını belirtiyor. Düzenli bisiklete binen 80 yaşındaki Jones, evinin yakınlarındaki tepeleri aşarak bisikletiyle haftada 56 km yol kat ediyor. Jones bisiklete binmediği günler de 3.2 km kadar yürüyüş yapıyor. 79 yaşında olan eşi Doroty ise her gün taze ve sağlıklı gıdalarla beslenmeye dikkat ediyor ve hafızasını güçlü tutmak için eşiyle birlikte scrabble oynuyor. Jones, "Yıllar boyunca sağlıklı yaşam tavsiyelerini hayatımda uyguladım ve kendimi çok zinde hissediyor. Bisiklete binmek fit olmamı sağlıyor ve scrabble'la da zihnimi canlı tutuyorum" sözleriyle sağlığın hayatının merkezinde olduğunu söylüyor.

YÜRÜYÜŞ TUTKUNU 80'LİK GENÇ
86 yaşındaki Bill Tudor ise ilerlemiş yaşına rağmen yürüyüş tutkunlarından. Hayatını bekâr olarak sürdüren 80 yaşındaki Ray Grace ise bir Amerikan kolejinin futbol maçlarında hakemlik yaptığı için tüm Galler'i dolaşıyor.

30 KİŞİ BAŞARABİLDİ
Araştırmaya katılan gönüllüler, bilim insanlarına fiziksel aktivitede bulunma, alkol tüketimi ve beslenme düzenleri hakkında düzenli rapor vermişlerdi. Araştırmayı yöneten 84 yaşındaki uzman Peter Elwood, "35 yıl önce sadece 25 ila 30 kişi verdiğimiz 5 sağlıklı yaşam kuralına uydu" diyerek günümüz insanının sağlıklı yaşamı önemli ölçüde göz ardı ettiğinden bahsediyor. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.