İşitme engelliler için zorluklar yeni sistemlerle aşılıyor

İşitme engelliler için zorluklar yeni sistemlerle aşılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolundan kara yoluna, hava yolundan haberleşmeye kadar ulaştırma alanında işitme engelli vatandaşların konforunun artırılması için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, Dünya İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulaştırma ve haberleşme alanında işitme engelli vatandaşların sorunlarının, Bakanlığın çalışmaları ve geliştirilen sistemlerle çözüldüğünü söyledi.

Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı engelli vatandaşların yüzde 7,97'sinin işitme engelli bireylerden oluştuğunu belirten Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı: "İşitme engelli vatandaşlarımız, ulaşım süreçlerini planlarken, öncelikle işaretlemelerin yeterli sayıda ve nitelikte olmasına ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında işaret dili, indüksiyon döngü sistemleri gibi çözümler de işitme engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıran uygulamalar. Bakanlığımız, ulaşım hizmetlerinin toplumun tüm kesimleri açısından erişilebilirliğinin mümkün kılınması bağlamında, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin haklarının gözetilmesi, hizmetlerden diğer bireylerle eşit şartlarda faydalanılabilmesi amacıyla çalışmalar yürütüyor."

Uraloğlu, Bakanlıkça hazırlanan Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı'nın tüm engel gruplarını kapsadığını bildirerek tüm ulaşım türleri, dijitalleşme, yeni teknolojiler ve entegrasyon konularının erişilebilirlik bağlamında ulusal düzeyde ele alındığını söyledi.

Eylem Planı kapsamında indüksiyon döngü sistemlerinin tüm ulaşım türlerinde hizmet veren terminallerde yaygınlaştırılmasına, görsel ve işitsel bilgilendirmelerin erişilebilirliğinin geliştirilmesine, terminallerde ihtiyaç duyulan refakat desteğinin yaygınlaştırılmasına yönelik eylem adımlarının ele alındığını vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti: "Bakanlığımız, demir yolundan kara yoluna, hava yolundan haberleşmeye kadar ulaştırma alanında işitme engelli vatandaşların konforunun artırılması için çalışmalara devam ediyor. Demir yolu sektöründe Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) garlarında işitme engelli yolcular için açık ve anlaşılır yönlendirme işaretleri bulunuyor. Yüksek Hızlı Tren (YHT) garlarında bulunan gişelerde görevli personel işaret dili eğitimi aldı. YHT garlarında bulunan gişelerde indüksiyon döngü sistemleri mevcuttur. Hızlı trenlerde çalışan kabin görevlilerine işaret dili eğitimi verildi. İşitme engelli yolcular 4441 TCDD'den 'TCDD Çağrı Merkezi'ni aradıklarında işaret dili desteğiyle bilet alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor."

Uraloğlu, "Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası" uygulamasıyla hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin terminallerde güvenli dolaşımının sağlandığına dikkati çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.