IŞİD, yıkılmayan evleri yakıyor

IŞİD, yıkılmayan evleri yakıyor
SURİYE'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 50'nci gününe girdi.

Çatışmaların halen sürdüğü Kobani'de, 50 günlük savaşın ağın bilançosu çıplak gözle de görülüyor. Savaş öncesi binlerce insanın yaşamını sürdürdüğü Kobani, IŞİD militanlarının saldırısı ve YPG'lilerin karşılık vermesinin ardından ise hayalet kente dönüştü. Türkiye tarafından bakıldığında da Kobani, yıkık binaların ardından harabeye dönen ve Suriyelileri kahreden görüntüsü ile dikkat çekiyor.
IŞİD, iç karışıklığın sürdüğü Suriye'de son 2 yıllık süreçte etkili olmaya başlayan ve adını Ocak ayında Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Telabyad ile Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçelerinin kontrolünü ele alarak ve Türkiye'ye açılan sınır kapılarını kapatarak duyurdu. Suriye ve Irak'ta yaptığı eylemlerle korku salan IŞİD, geçen 14 Eylül günü Telabyad ile Carablus arasında kalan PYD denetimindeki Kobani'yi ele geçirmek için saldırı başlattı. IŞİD'in ilerleyişi sırasında 300'ü aşkın köyde ve Kobani merkezinde yaşayan binlerce insan evini terk etti ve Türkiye'ye sığındı. Yaklaşık 40 gündür Kobani kent merkezinde sokak savaşı şeklinde devam eden çatışmalar sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları IŞİD mevzilerine yönelik bombardıman ile YPG'lilere destek verdi. Geçen hafta da YPG'ye Özgür Suriye Ordusu mensupları ile Kuzey Irak'tan gelen peşmergeler destek vermeye başladı.

GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜLÜYORDU

Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı Kobani'de, önceleri 50 bin olan nüfus, Suriye olaylarının başlamasının ardından Kürtlerin yanı sıra Türkmen ve Araplar tarafından da güvenli liman olarak görülerek göç edilmesiyle 400 bine yükseldi. Suriye olayları sırasında neredeyse hiç silah sesinin duyulmadığı ve gerek rejim, gerekse de diğer muhalif grupların hedef olarak görmediği Kobani, geçen Eylül ayında IŞİD tehdidiyle karşı karşıya kaldı. IŞİD'in Kobani'yi hedef alan saldırıyı başlatmasıyla güvenli liman olarak görülen ilçede yaşayan yaklaşık 200 bin kişi Türkiye'ye geldi, binlerce kişi ise Suriye'nin iç kesimlerine göç etti.

TÜRKİYE SINIRINDA DA ENDİŞE

Binlerce Suriyelinin terk ettiği Kobani'deki IŞİD tehdidi sınırdaki Suruç'ta da endişeye yol açtı. IŞİD militanlarının hedefindeki Kobani'de bulunan YPG'lilere yönelik saldırısı sırasında ateşlediği silahlarından çıkan mermiler zaman zaman sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştü, bazı kişilerin yaralanmasına ve yerleşim birimlerinin hasar görmesine yol açtı. IŞİD'in sınır bölgesinde de tehdit oluşturması üzerine Kobani sınırındaki Suruç'un 3 mahallesi ile yine aynı bölgede sığınmacılıar için kurulan çadır kent güvenlik amacıyla boşaltıldı.

KOBANİ HAREBEYE DÖNDÜ

Savaşın 50'nci gününde Kobani'deki acı bilanço daha net şekilide görülmeye başladı. Daha önce bakıldığında Kobani'nin Türkiye sınırındaki sağlam olan binaların savaşın 50'nci gününde tamamen ya da kısmen yıkıldığı görülüyor. Türkiye sınırındaki binaların neredeyse tamamının yıkıldığı Kobani'nin iç kesimlerindeki binaların da tank, havan, roket ve ağır silahlardan çıkan mermilere hedef olmasının ardından ağır hasarlı olduğu göze çarpıyor. Kobani'nin 50 gün önce çekilen fotoğrafı ile bugün çekilen fotoğraflar karşılaştırılınca kentin harabeye döndüğüne tanıklık ediliyor ve savaşın acı yüzü net şekilde görülüyor.

YIKILMAYAN EVLER YAKILIYOR

Savaşla birlikte 50 günde harabeye dönen Kobani'de yıkılmayan evler ise yakılma tehdidiyle karşı karşıya. IŞİD militanları ele geçirdikleri bölgelerden ayrılırken, ya da uçak bombardımanlarında mevzilerinin belirlenmesini engellemek için evleri ateşe veriyor. IŞİD militanları bu taktikle zaman kazanırken, yakılan evlerden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görülüyor. Ülkelerindeki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Kobanililer ise doğup, büyüdüğü ve terk etmek zorunda kaldıkları kentlerinin yakılıp, yıkılışını Suriye'yi gören yüksek noktalardan gözyaşları arasında izliyor.

ÇATIŞMALAR HALEN SÜRÜYOR

Hayalet kent görünümüne bürünen Kobani sokaklarında çatışmalar ise hala devam ediyor. Peşmerge ve ÖSO mensuplarının desteğini alan YPG'liler zaman zaman Türkiye sınırında görülürken, IŞİD militanları ise saldırılarını doğu ve güneyi yanı sıra batı bölgesine de kaydırdı. IŞİD'in son günlerde batıyı hedef almasının temel sebebinin peşmerge güçlerinin bu bölgeye konuşlanması olduğu bildirildi. Geceleri çatışmaların yoğunlaştığı Kobani'de, gün içerisinde ise aralıklarla silah ve patlama sesleri duyulurken, savaş uçakları ise keşif uçuşu yapıyor.

PEŞMERGE HEM EĞİTİM VERİYOR, HEM FÜZEYLE VURUYOR

Türkiye'ye gelişinin ardından Kobani'ye geçişi olaylı olan peşmerge YPG'lilere ağır silah eğitimi vermeye başladı. Kobani'nin batısında güvenli olarak belirlenen 3 ayrı noktada konuşlanan peşmerge güçleri burada YPG'lilere füze, roket, havan ve ağır silah kullanımına ilişkin uygulamalı eğitim veriyor. Gün içerisinde eğitim veren peşmergeler, havanın kararmasının ardından ise noktası belirlenen IŞİD mevzilerini katyuşa füzeleri ile vuruyor. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.