‘İshal olan çocuklara bol sıvı içirilmeli’

‘İshal olan çocuklara bol sıvı içirilmeli’
Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgür, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishalin geldiğini, önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

1 yaş altı çocuklarda ishalin daha ağır seyredebileceğini ifade eden Özgür, “Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkı kıvamı yumuşaktır ve sık olabilir. Bunun normalden daha fazla olması, ishal olarak kabul edilebilir. İshaller en sık bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalarla oluşur. Çocuklarda su ve tuz kaybına neden olduğu için ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. İshalin asıl sebebi, mikroplu bir gıdanın ağız yoluyla vücuda girmesidir." dedi.

İshalli bir kişinin dışkısı ile dışarı atılan mikroorganizmalarla bulaşmış su, gıda ve eşyalarla doğrudan temas sonucu sağlıklı çocuklara ağız yolu ile geçerek hastalığa sebep olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgür, "İshaller her zaman ölümcül durumlara sebep olmamakla birlikte çocuğun beslenmesini bozduğu ve büyümesini gerilettiği için önemlidir. İshal, 1 yaş altı çocuklarda ağır seyredebilir. Anne sütü ise ishalden koruyucudur. Biberon ve emzik kullanımı da mikroplarla bulaşma yolu ile ishale zemin hazırlar. Kalabalık yaşam koşulları, yetersiz kanalizasyon, temiz içme suyu olmaması, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmesi, el yıkama alışkanlığının az olması, çiğ sebze ve meyvelerin temiz suyla yıkanmaması ishal riskini arttırır. Bakteriyel ishaller yaz aylarında daha çok görülürken rotavirüse bağlı ishaller kış aylarında sıktır.” diye konuştu.

Ateş, ishal ve kusmaya bağlı olarak vücutta su ve tuz kaybı oluştuğunu ifade eden Özgür, kaybın derecesine göre küçük çocuklarda emmeye isteksizlik, susuzluk hissi, ağız kuruluğu, huzursuzluk, halsizlik, uyumaya eğilim, bıngıldak ve gözlerde çöküklük, cilt esnekliğinde azalma, gözyaşı, tükürük ve idrar azalması görüldüğünü dile getirdi: “İshale ateş, bulantı, kusma, bazen kramp tarzında karın ağrısı bulguları eşlik edebilir. Dışkı etken mikroba bağlı olarak sulu, pis kokulu, yeşil renkli, kanlı, sümüklü olabilir. Kış ishalleri olarak bilinen rotavirüse bağlı ishaller 3 aylık ile 2 yaş arası çocuklarda sık görülür. İki ile dört günlük kuluçka döneminden sonra ani yüksek ateş, aşırı kusma ve şiddetli ishal gibi belirtilerle kendini gösterir.”

'ÇOCUKLARA BOL SIVI VERİLMELİDİR'

İshal belirtisi olan çocuklara bol sıvı verilmesi uyarısında bulunan Dr. Arzu Özgür, eğer anne sütü veriliyorsa bebeklerin daha çok emzirilmesi gerektiğini söyledi: “Rotavirüs ishallerinde antibiyotiğe yer yoktur. Gereksiz antibiyotik kullanımı, bağırsak florasını bozarak ishalin uzamasına ve ağırlaşmasına yol açabilir. İshal tedavisinde destekleyici tedavi ve kaybedilen sıvının yerine koyulması esastır. Bu yüzden ishalli çocuklara sıvı kaybını önlemek için su, pirinç suyu, pirinç lapa, patates haşlama, yoğurt, ayran, taze sıkılmış elma ve havuç suyu verilmeli, altı aydan küçük, anne sütü alan bebeklerde ise emzirme sıklaştırılarak aralarda kaynatılmış ılık su içirilmelidir.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.