İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
, işyerlerinde bulunan çalışanların ve çevrenin her türlü korumasını sağlamak, bu amaçla her türlü tedbiri almak demektir. İş sağlığı ve güvenliği olgusu ilk olarak 1980’li yıllarda çıkmıştır. Ülkemizde 2012 yıllında yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği kanunu Avrupa Birliği uyum sürecine göre hayatımıza girmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı
İş sağlığı ve güvenliği amaçları şu şekilde gösterilebilir;
Çalışanların güvenliğini sağlamak; İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı çalışanların güvenliğini sağlamaktır. Bu kapsamda çalışanların hem fiziken hem de psikolojik olarak korunmaları sağlanır ve meslek hastalıklarına yakalanmaları da önlenmiş olur.
Daha güvenilir üretim gerçekleştirmek; Bir işletmede üretimin güvenli olması hem işyerinin verimini arttırır hem de çalışanların ve tüketicilerin sağlığı korunmuş olur.
İşletmenin güvenliğini sağlamak; İşyerlerinde alınacak tedbirler sayesinde iş kazalarından, patlamalardan ve oluşabilecek diğer tehlikelerden tüm çalışanlar korunmuş olur. Aynı zamanda çalışma alanı da olabilecek risklerden zarar görmemiş olur.
Yukarıda belirtilen amaçlardan anlaşılacağı üzere iş sağlığı ve güvenliği oldukça kapsamlı bir çalışma gerektirir. Yapılan çalışmalar sayesinde tıp, kimya, biyoloji, matematik ve iktisat, psikoloji gibi bilimsel konulardan da faydalanılır. İş güvenliği ve sağlığı çalışma alanı tüm iş kollarını kapsar. Meydana gelecek iş kazaları yaralanma, uzuv kaybı ve hatta ölümlere yol açabileceğinden ötürü güvenli ve kapsamlı bir şekilde çalışmalar yürütmek, bu konuda uzman kişilerden destek almak gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kimin İşidir?
iş sağlığı ve güvenliği bir ekip çalışması gerektirir. Birden fazla çalışanı bulunan işletmelerde İSG kurulu toplanmalı, tehlike sınıfına göre değişen periyotlarda toplanma ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Bu süre az tehlikeli işyerlerinde 3 ayda 1 kez, tehlikeli işyerlerinde 2 ayda 1 kez, çok tehlikeli işyerlerinde ayda 1 kez şeklindedir. İş sağlığına aykırı olan uyumsuzlukları işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı değerlendirerek kurul kararına sunar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Görevleri
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının görevleri şu şekildedir https://kareakademi.com.tr/ ;
- İş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim vermek
- İş alanında güvenlik alanı oluşturmak ve denetim yapmak
- Yıllık çalışma planı hazırlamak
- Eğitim planı hazırlamak
- İşletme sahibine iş güvenliği ve sağlığı hususunda rehberlik yapmak
- Alt sınıf işverenlerin denetimlerini kontrol ederek kurula rapor sunmak
- Risk değerlendirmesi yapmak
- Acil durum planı oluşturmak
- İş yönetmelik hazırlamak
- İş izni prosedürü hazırlamak
- Çalışma talimatlarını hazırlamak
- İş kazası sonrasında rapor hazırlamak
- Patlayıcı ve yanıcı maddelerle ilgili çalışma planı hazırlamak
- Patlamadan korunma alanı hazırlamak
- Patlayıcı ve yanıcı maddelerin depolama alanını hazırlamak
- Kimyasal madde risk değerlendirmesi yapmak
- Kimyasal madde çalışma alanı hazırlamak
- Kişisel koruyucu donanım alanı hazırlamak
- Elektrik güvenliği ile ilgili çalışma alanı hazırlamak
- Topraklama tesisatının düzenli kontrollerini gerçekleştirmek
- İş makinalarının düzenli kontrolünü sağlamak
- Basınçlı kalıpların düzenli kontrolünü sağlamak
İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Kare Akademi
İş sağlığı ve güvenliği konusunda daha kapsamlı bilgi almak istiyorsanız ve güvenli bir ekip ile çalışmak isterseniz Kare Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Firmamız iş güvenliği ve sağlığı alanında sizlere derin bilgiler sunacak ve bu alanda gerekli eğitim, deneyim ve projeleri hizmetinize sunacaktır. Detaylar için telefon numaramızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.