Irak'la imzalar atıldı

Irak'la imzalar atıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Bismayah Santrali Projesi'nin imza törenine katıldı.

Bismayah Santrali Projesi'nin imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak ile işbirliğinin ve Irak'a yönelik yatırımların artacağını söyleyerek, "Türkmenistan'dan daha fazla yatırımı inşallah Irak'ta Türk yatırımcılar yaparlar. Çünkü, hem Irak'ta hem de Türkmenistan'da yatırım yapabilecek kadar kabiliyet, kapasite, finansman açısından çok ciddi firmalar var. Çünkü biz Irak ile hem komşuyuz hem kardeşiz hem de tarihi birlikteliğimiz var" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Bismayah Santrali Projesi'nin imza törenine katıldı. Törende, Irak Elektrik Bakanı Kasım Al-Fehdavi, Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Mass Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad İsmail Saleh de hazır bulundu.

Mass Grup Holding ve Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş ortaklığında kurulacak olan santral hakkında konuşan Taner Yıldız, Irak'ta yatırımların artacağınız söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Sayın Bakanımıza şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Türkmenistan'dan daha fazla yatırımı inşallah Irak'ta Türk yatırımcılar yaparlar. Çünkü, hem Irak'ta hem de Türkmenistan'da yatırım yapabilecek kadar kabiliyet, kapasite, finansman açısından çok ciddi firmalar var. Çünkü biz Irak ile hem komşuyuz hem kardeşiz hem de tarihi birlikteliğimiz var. Birbirimize tarihten gelen borcumuz var. Zaman zaman devletlerin, ülkelerin, siyasi iradelerin bir kısım dalgalanmaları olur. Hangi gerekçe ile olursa olsun bunların sürdürülebilir hale gelmesine gayret mutlaka etmemiz lazım. istikrara yönünde, uzlaşarak, beraber sinerji oluşturarak yeni işler yapmak için."

'IRAK'TA SİYASİ İSTİKRARI TEHDİT EDEN UNSURLAR BİZİ RAHATSIZ EDER'

Bakan Yıldız, dünyada bir çok projenin tartışıldığını ancak, 37 yılıdır Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın işletmesine Irak ile beraber devam edildiğini hatırlatarak, "Bu borudan geçen her varil petrol Irak'ın normalleşmesine konan katkıdır. Irak olan bir kısım siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, bizleri çok rahatsız etmiştir. Gerek IŞİD'in terör kısmı ile alakalı gerekse çok uzun yıllar yaşadığı sıkıntılar. O yüzden Irak'ın istikrarsızlığı da bizi ilgilendirir, istikrarı da bizi ilgilendirir. Bu yüzden biz, ekibimizle, çalışma arkadaşlarımızla beraber hem Kuzey Irak'ın hem de Irak'ın petrolünün, kendi anayasalarında bahsettiği hukuk çerçevesinde aktarılabileceğini ve dünya pazarlarına sunulabileceğinin sistematiğini koymuştuk. Bunu yalnızca bu niyetle yaptık. 18 Kasım'dan bu yana 2.6 milyon varil Somo petrolünden şu anda TÜPRAŞ'a petrol aktarılmış durumda. Uzlaşı içerisinde Bağdat ile Erbil'in imza altına aldıkları evrak çerçevesinde Erbil'in de petrolü aktarılmış oluyor. Sonuçta hepsi aynı havuz. Sonuç, Türkiye'nin petrolü değil bunlar, Irak'ın petrolü. O yüzden her geçen varil Irak'ın normalleşmesine konuşacak katkı anlamına geliyor" diye konuştu.

'ATILACAK İMZA ÖNEMLİ BİR MESAJDIR'

Anlaşmaya imza atan her iki şirketi de tebrik eden Yıldız, "Türkiye Irak'ta 17 tane sahada projelerini yürütüyor. Irak'taki 40 milyar dolarlık geliştirme projelerinin neredeyse 7.5 milyar dolarlık kısmını TPAO aldı. Bugün atılacak imza da aslında Irak'ta devam edecek olan Türk şirketlerinin yatırımları için de önemli bir mesaj olmuş olacak" dedi.

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük resme bakalım. Suriye ve Irak'ta 1250 kilometre sınırımız var. Buradaki istikrarsızlıklardan kimler seviniyorlar, kimler üzülüyorlar bir bakalım. Biz üzülüyoruz. Buradaki her hangi bir istikrarsızlık bizi üzer ve yaralar. Kimlerin sevindiğini de çok iyi dikkat etmek lazım. Asıl büyük resim bu. Bu başlığın altına bütün o kısa başlıkları koyduktan sonra bizim yapmayacağımız bir şey yok. İnşallah bu ay içerisinde yüksek düzeyde istişare toplantılarımızı Sayın Başbakanlarımızla Ankara'da iyi bir misafirperverlikle berabere, Iraklı kardeşlerimizle beraber yapacağız. Bunu son derece önemsiyoruz." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.