'İLK ADIMDAN KURTULUŞA' SERGİSİ PARİS'TE AÇILDI

'İLK ADIMDAN KURTULUŞA' SERGİSİ PARİS'TE AÇILDI
Bağımızlık Mücadelesinin 100. yıl kutlamaları, yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli etkinliklerle devam ediyor. "İlk Adımdan Kuruluşa" Milli Mücadele Karma Sergisi Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı. 

Bağımızlık Mücadelesinin 100. yıl kutlamaları, yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk harcının atıldığı ve tüm Dünya'ya örnek olmuş Milli Mücadele’nin 100. Yılında Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığı’ndan alınan belge ve fotoğrafların da sergileneceği "İlk Adımdan Kuruluşa" Milli Mücadele Karma Sergisi Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı. 

enesin-haberi-sayfa-manset-2.jpg

Espace Mendes Frans 23 Route Epınay-Sur Seine Paris'te açılan serginin açılışında konuşan Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, ülkemizin her köşesinde ve Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının bundan 100 yıl önceki aynı heyecanı yaşamaları ve bu heyecanın geleceğe aktarılması amacıyla bu tür ekinlikleri düzenlediklerini söyledi. Bağımızlık Mücadelenin 100. yılının en iyi şekilde kutlanması amacıyla Samsun Valiliği tarafından '100. Yıl Koordinasyon Merkezi' oluşturulduğunu, yurt dışı resim sergisinin de bu merkezin projesi olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Avcı, "Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen 300’den fazla proje ve etkinlikler kapsamında hazırladığımız "İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele Sergisi" ile 1919’dan 1923’e kadar Türk Devletinin Milli Mücadele tarihinin doğru, güvenilir bilgi ve belgelerle kamuoyuna anlatılması amaçlanmaktadır. Bağımsızlığımızın 100. yıl ile ilgili yapılan bu çalışmaların tümü, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmalara ilham kaynağı olacağı aşikârdır. Açtığımız bu sergi ile yurt dışında bulunan soydaşlarımıza ulaşmayı amaçladık. Buradan sonra Almanya (Berlin), Kuzey Makedonya (Üsküp), Kosova (Priştine), Bulgaristan(Kırcaali), Brüksel (Ghent - Genk), Hollanda (Roterdam), Birleşik Krallık (Londra) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) (Lefkoşa) olmak üzere 9 ülkede açılacak" dedi. Epinay Sür  Seine Belediye Başkan Yardımcısı Mohammed Chreau, Paris Trabzonlular Derneği tarafından yapılan çalışmalara değer verdiklerini, bunlardan en değerlisinin de Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan 'İlk Adımdan Kuruluşa Sergisi'nin olduğunu belirtti.

enesin-haberi-sayfa-manset-3.jpg

22 Haziran'a kadar açık kalacak serginin açılışına Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Epinay Sür Seine Belediye Başkan Yardımcısı Mohammed Chreau, Turizm Müşaviri Özgür Semiz, Türk Dernekleri Birliği Başkanı Lütfi Bilgen, Paris Trabzonlukar Derneği Başkanı Bülent Cumur, organizataor Erkan Ozarkman ve vatandaşların katıldı. Sergide; Genelkurmay ATASE Dairesi Başkanlığı’ndan alınan belge ve fotoğraflar ile OMÜ Eğitim Fakültesi Resim - İş Eğitimi Bölümü, SAMFAD yerel sanatçılar tarafından yapılan eserler yer alıyor. Ziyaretçilerin anı defterini imzaladığı serginin açılışında Paris Trabzonlular Derneği Folklor Ekibi  Karadeniz oyunu oynadı. Samsun valiliği tarafından 100 yıl. anısına  gelen hediyeler ile Çarşı 1919 kadınlarının ürettiği el emeği ürünleri Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Epinay Sür  Seine Belediye Başkan Yardımcısı, Turizm Müşaviri  Özgür Semiz, Paris Trabzonlular Dernek Başkanı Bülent Cumur'a hediyeler verdi. Paris Eğitim Müşavirliği öğretmenlerinin Türk Müziği konseri sonrası protokol ile sergiyi gezerek ani defteri imzalandı. Ayrıca sergi sonrası  Paris Türk Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi.

enesin-haberi-sayfa-manset-4.jpg

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.