İkiz kader

İkiz kader
Tedaviye olumlu yanıt veren ikizler, yeniden hayata tutunmanın mutluluğunu yaşıyor.

TOKAT'ta yaşayan Hatice ve Aslan Can çiftinin tek yumurta ikizi çocukları 11 yaşındaki Bekir ve Recep Can'a 7 ay önce kemik iliği yetmezliği tanısı konuldu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde 1 ay arayla yapılan operasyonlarla 16 yaşındaki ağabeylerinden alınan ilik, ikiz kardeşlere nakledildi. Tedaviye olumlu yanıt veren ikizler, yeniden hayata tutunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Tokat'ın Reşadiye İlçesi'nde yaşayan zabıta memuru 51 yaşındaki Aslan ve 42 yaşındaki Hatice Can çiftinin 5 çocuğundan en küçükleri olan 11 yaşındaki ikizler Bekir ve Recep Can, 7 ay önce uzun süre devam eden burun kanaması, diş etinde kanama ve morluklar ile kilo alamama şikayetleriyle Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından ikiz kardeşler Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'ne sevk edildi. Çocuk Hematoloji Bölümü'nde tedavi altına alınan ikizlere kemik iliği yetmezliği hastası (Fanconi Aplastik Anemi) teşhisi konuldu.

Sezaryen ameliyatla aynı anda dünyaya gelen aynı okula giden, aynı sınıfta okuyup aynı sırada oturan ikiz kardeşlere aynı hastalık teşhisi konulması aileyi üzdü. Bekir ve Recep Can bu kez de aynı hastalığa karşı savaş vermeye başladı. Doktorlar ikizlerin ilik nakli olmasına karar verdi. Ailede yapılan tarama sonucunda ağabeyleri 16 yaşındaki Çağrı Can'ın dokusu tam uyum sağladı. 2.5 ay önce Bekir Can'a, ondan 1 ay sonra da kardeşi Recep Can'a ağabeylerinden alınan ilikler nakledildi. İlikler ikizlere tam uyum sağladı.

Recep ve Bekir Can kardeşlerin doktoru OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Canan Albayrak, kemik iliği yetmezliğinin ilerleyen aşamada lösemiye dönüşen çok ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, "Tek yumurta ikizi hastalarımıza kemik iliği yetmezliği teşhisi konulduktan sonra hızlı bir tedavi süreci başlattık. İkiz kardeşler için aile içerisinde uygun ilik bulunması için tarama yaptık. 16 yaşındaki ağabeylerinin dokusu tam uyum sağladı. 1 ay arayla ikisine de ilik nakli yaptık. Her ikisinin de ilikleri tuttu. Sağlıklarına kavuştular. Şu anda sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edecekler. Birkaç ay yoğun takip altında tutacağız ve ilaç tedavileri devam edecek. Tek yumurta ikizleri oldukları için bizim için de ilk defa böyle bir tecrübe oldu. Şimdi beraber şifaya kavuşuyorlar. İnşallah bundan sonrada hiç ayrılmadan mutlu bir şekilde yaşayacaklar" dedi.

Doç.Dr. Albayrak, ailelerin kemik iliği yetmezliği hastalığı konusunda bilinçli olması gerektiğini belirterek tanının gecikmesi halinde tedavi şansının da yitirildiğini söyledi. İkiz kardeşlere refakat eden abla Özge Can, uygun ilik bulunduğu için çok mutlu olduklarını belirterek, "Kardeşlerimiz sürekli burnu kanıyordu. Saatlerce kanama durmuyordu. Doktorlara gittik. Son olarak Samsun'a geldik. Uygun ilikte bulundu ve kardeşlerim sağlıklarına kavuşuyorlar. Tedavileri olumdu gittiği için çok mutluyuz. Canan Hocamıza ve diğer doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.