“Hurrem Sultan” ile Kutlanıyor

“Hurrem Sultan” ile Kutlanıyor
Temsil 3 Büyük Ustaya İthaf Edilecek.

Oytun Turfanda’nın koreografisi ve Nevit Kodallı’nın bestesiyle 1977’de dünya prömiyeri gerçekleştirilen, tümüyle Türk ve iki perdelik ilk büyük bale eseri ‘Hurrem Sultan’*, 29 Nisan Dünya Dans Günü’nde Samsun’da seyircisiyle buluşacak.

Eserin Dünya Dans Günü’ndeki temsili, Samsun Devlet Opera ve Balesi Başkoreograflığı tarafından opera ve bale camiasının artık hayatta olmayan 3 büyük ustasına ithaf edildi.

İlk usta, eserin de bestecisi olan Devlet Sanatçısı unvanına sahip besteci Nevit Kodallı.

İkinci usta ise Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yıllarca başdansçı olarak dans etmiş ve İstanbul’da başkoreograf olarak görev yapmış olan Hurrem Sultan’ın yaratıcısı Oytun Turfanda.

Dünya Dans Günü’ndeki Hurrem Sultan temsilinin ithaf edildiği üçüncü usta ise Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllar sayısız dekor ve kostüm tasarımına imza atmış bir isim olan Osman Şengezer.

Hurrem Sultan temsilinin olduğu akşam fuayede 3 büyük ustanın fotoğraflarından oluşan özel bir serginin de açılışı yapılacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı Murat Akaoğlu yaptığı açıklamada, artık hayatta olmayan fakat Türk opera ve balesinin gelişimine yaptıkları büyük katkılarla her biri birer mihenk taşı olan duayenleri Dünya Dans Günü’nde seyirci ile birlikte hatırlamaktan ve onlardan aldıkları güçle perdeleri açmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Türkiye’nin ilk baleti Engin Akaoğlu’nun da oğlu olan Murat Akaoğlu, ülkemizde bale sanatının ilk yıllarına adını yazdıran babasının ve onunla birlikte uzun yıllar boyunca yol arkadaşlığı yapan duayenlerin Türkiye’nin en genç opera bale kurumu tarafından saygıyla hatırlanıyor olmasının kendisi için büyük bir önem ve mutluluk taşıdığını ifade etti.  

Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’a duyduğu aşkı ve kendi oğullarını iktidara getirmek isteyen Hürrem’in hikâyesini konu alan “Hurrem Sultan” Samsun’da Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci tarafından sahneye koyulmuştu.  Eserin orkestra şefliğini aynı zamanda bestecinin oğlu olan Murat Kodallı yapıyor.

6 Mayıs günü Eskişehir Opera ve Bale Günleri kapsamında Eskişehir’de sahnelenecek olan Hurrem Sultan balesi,  Mardin Opera ve Bale Günleri kapsamında ise 20 Mayıs’ta Mardin’de sahnelenecek.

Satışa açılan ve 29 Nisan akşamı saat 20.00’de gerçekleşecek olan “Dünya Dans Günü’nde Hurrem Sultan” temsilinin biletleri internet sitesinden ve gişeden alınabilir.

Samsun Devlet Opera ve Balesi gişesi her gün saat 10.00 – 18.00 arası, temsil günlerinde ise temsil başlama saatine kadar açıktır.

*Eserin koreografı Oytun Turfanda’nın özel isteği üzerine ‘Hurrem’, ‘ü’ yerine ‘u’ ile yazılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.