HEKİMOĞLU OPERASI GÜN SAYIYOR

HEKİMOĞLU OPERASI GÜN SAYIYOR
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde oturan, adına halk tarafından türküler yazılan...

Hekimoğlu İbrahim'in hikayesinin anlatıldığı 'Hekimoğlu Operası'nı 18 Ekim'de ilk kez sahneleyecek.
Geçmişte Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde oturan ve adına 'Hekimoğlu' türküsü yazılan Hekimoğlu İbrahim'in aşk ve kahramanlık dolu hikayesi Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından opera eserine dönüştürüldü. Karadeniz Bölgesi'ne ait ilk opera eseri olma özelliği de taşıyan Hekimoğlu Operası'nın bestesini Tolga Taviş yaptı. Eserin librettosunu Bertan Rona hazırladı. Rejisörlüğünü Figen Ayhan, dekaratörlüğünü ise Çağda Çitkaya üstlendi.

Eserin ilk gösterimi, 18 Ekim'de Samsun'da Devlet Opera ve Balesi sahnesinde yapılacak. 2 perdeden oluşan eserin sahnelenmesi için tüm hazırlıklar tamamlanırken görevli sanatçılarda ilk gösterim için gün sayıyor.

HEKİMOĞLU İBRAHİM'İN TÜFEĞİ SERGİLENECEK

Hekimoğlu'nun prömiyeri temsilinde, Hekimoğlu'nun yaşadığı köy olan Ordu'nun Yassıtaş Köyü'nden gelenlerin de sahneye çıkacağı belirtildi. Ayrıca eserde 'Dadyan Efendi' olarak yer alan 'Kumandan Dadyanzade'nin İstanbul'da yaşayan torunları da ilk gösterimi izleyecek.

'Hekimoğlu' türküsüyle özdeşleşen Türk Halk Müziği sanatçısı Ümit Tokcan'ın da Hekimoğlu operasının dünya prömiyerini izlemek için Samsun'a geleceği ifade edildi. Eserin prömiyeri nedeniyle fuayede yapılacak sergide Hekimoğlu'na ait tüfek ile eşyaları, yöreye ve döneme ait tüfek, tabanca ve kıyafetler de sergilenecek. Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Volkan Ersoy, şöyle dedi:

"Kurum olarak yaz başından beri hazırlandığımız eseri seyircimizle buluşturacak olmanın heyecanı içindeyiz. Hekimoğlu, Samsun operası olarak dünya opera literatürüne kazandırdığımız ilk opera eseri olacak. Ulusal değerlerimize sahip çıkmak ve onlardan sanatla yoğrulmuş evrensel değerler oluşturup Türk operasının gelişimine katkıda bulunmaktan dolayı çok gururluyuz. Seyircimiz Hekimoğlu ile Anadolu'nun müziğinden, kültüründen ve coğrafyasından izler bulacak, bu nedenle eserin çok ilgi göreceğini düşünüyorum." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.