Hayat Holding, Rusya’da ikinci fabrikasını açıyor

Hayat Holding, Rusya’da ikinci fabrikasını açıyor
Rusya'da dev yatırım programını uygulamaya koyan Hayat Holding, Nisan ayında açtığı Kastamonu Entegre MDF fabrikasının ardından, Hayat Kimya kağıt fabrikasında da Ocak ayında üretime başlıyor.

Hayat Holding'in Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga özel ekonomi bölgesindeki yatırımları 500 milyon dolara ulaştı.

Rus -Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) düzenlediği “Zirve Sohbeti'inde” Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov konuşmacı olarak katıldı. Minnihanov Türk girişimcileri bölgelerine yatırıma davet etti ve Hayat Holding'in yatırımlarını örnek gösterdi. Swiss Otel'de gerçekleşen programda Kastamonu Entegre Rusya Genel Müdürü Onur Güven de Rusya yatırımları ile ilgili sunum yaptı.

Hayat Holding'in Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya olarak iki ayrı alanda 25 şirket ve 22 fabrika ile faaliyet gösterdiği bilgisini veren Güven, “Holding'in mal varlığı 3,2 milyar dolar. 2013'de 2,1 milyar dolar olan ciromuz 2014 sonunda 2,5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Hayat Holding bünyesinde 10 bin çalışan var. Ağaç bazlı panel üretiminde dünyada 9'uncu, Avrupa'da 4'üncü sıradayız. Tataristan'daki yatırımın tam olarak devreye alınmasının ardından dünyada ilk 5'te olacağız.” dedi.

“EN KISA SÜREDE EN İYİ YATIRIMIMIZI TATARİSTAN'DA YAPTIK”

Uygun hammadde ve enerji kaynakları nedeni ile Rusya Federasyonu'nun Tataristan Cumhuriyeti'nde yatırımlara başlama kararı aldıklarını, bunun ne kadar doğru bir adım olduğunun şimdilerde daha iyi anlaşıldığını belirten Güven, “Alabuga özel ekonomi bölgesinde bürokrasi yok. Yerel yönetimler yabancı yatırımcıyı teşvik ediyor. Alt yapısı hazır organize sanayi bölgesini bulduk. Cumhurbaşkanı Minnihanov başta olmak üzere destek görüyoruz. Tataristan yatırımımız dünyada bugüne kadar yaptığımız yatırımlar içinde en kısa sürede yapılan en iyi yatırım.” değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminde ürünün satışının çok önemli olduğuna değinen Güven, “Alabuga'ya kara ve tren yolu ile ulaşmak mümkün. Nehir ulaşımı ile Karadeniz'e ve kıyı ülkelere, Hazar Denizi üzerinden İran'a kadar bağlantı imkanınız var. Lojistik açısından Moskova'ya ulaşım maliyeti düşük. Örneğin Moskova'dan Alabuga'ya TIR 2 bin dolara gidiyor. Alabuga'dan Moskova'ya ise 400 dolara. Kastamonu Entegre 300 milyon dolarlık yatırımla MDF fabrikasını Nisan ayında üretime aldı. Hayat Kimya'nın kağıt fabrikası Ocak ayında üretime başlayacak. 300 milyon dolarlık yonga levha yatırımına da kısa sürede başlıyoruz. 2015 sonunda faaliyete geçecek…” bilgisini verdi.

Tataristan'ın Rusya'ya açılan bir kapı olduğunu ifade eden Güven, gayrimenkul alanında da 140 bin metrekarelik bir yaşam alanı kurmak için çalışmalara başladıklarını, Hayat Holding olarak bölgede yatırımı tavsiye ettiklerini söyledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.