Hastalıklar kapımızı çalıyor

Hastalıklar kapımızı çalıyor
Mevsim itibariyle soğuk havalar iyice kendini hissettirmeye başladı. Kışla gelen tek şey, kar değil elbette. Hastalıklar da bu aylarda kapımızı çalmaya başlar. İşte korunma yolları...

Mevsim gereklerine uygun önlemler almak, tüm aile fertlerinin rahat bir kış geçirmeleri için yapılması gereken ilk şeydir.
Kış; hem hava, hem de sağlık koşullarının değiştiği ve belli risklerin arttığı bir mevsimdir.
İnsan bedeni, her türlü riske karşı kendini koruyabilecek şekilde yaratılmıştır. Ancak bu kusursuz düzen, herkes için aynı işlemez ve aramızda daha hassas olanlarımız kolaylıkla hasta olabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlı ve zayıf bünyeli kişiler bu grup içinde sayılabilir.
Çocuklar da kışın gelmesiyle hasta olma riskinde artış görülenler arasındadır.

AŞININ ÖNEMİ BÜYÜK
Birçoğumuz hoşlanmasak da titreten soğukların, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylemeden geçmemek gerekir. Mesela soğuk hava, halk sağlığı için son derece önemli bir etkiye sahiptir.
Belli bir derecenin altında seyreden hava şartları, hastalıkların ortaya çıkması ve yayılmasında rol oynayan mikroorganizmaların ölmelerine sebep olarak insanlığı koruyan bir görev üstlenir.
Yapılan istatistikler, yılın bu aylarında ölüm oranlarında ciddi artışlar olduğunu gösteriyor.
Soğuk hava, kan basıncını artıran bir etki gösterir. Hali hazırda kardiyovasküler rahatsızlıkları olanlar için risk, daha da artar. Kış aylarında adeta pik yapan ölümlerin sebebini araştıran bilim adamları, ani kalp krizi, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıkların, ölüm sebeplerinin başında geldiğini tespit etmiş. Bir kalp cerrahı olarak kişisel gözlemim de kardiyovasküler hastalıkların kış aylarında artış gösterdiği yönünde.
Hiç şüphe yok ki kış aylarının gelmesiyle ortaya çıkan bir diğer hastalık ise griptir. Grip virüsü, yayılmak için adeta serin ve kuru havaları bekler. Güneşten uzaklaşıldıkça hastalıklarda da o derece artış görülür.
Gripten korunmak, kış aylarında alınacak önlemlerin başında gelir. Biz doktorlar, ne kadar uğraşırsak uğraşalım grip aşısının fayda ve gerekliliği konusunda insanları ikna etmekte zorlanıyoruz. Kimi iğneden korkarken, kimi faydalarına yeterince ikna olmadığından grip aşısı yaptırmaktan uzak duruyor. Oysa grip, öldürebilen bir hastalık!

DOĞAL YETİŞMİŞ BALIKLARI ÇİFTLİK BALIKLARINA TERCİH EDİN
Güneşten yeterince faydalanamadığımız kış aylarında D vitamini ihtiyacımızı karşılamak elbette mümkün. D vitamini, kalp ve cilt sağlığı açısından son derece önemli olmakla birlikte, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de büyük rol oynar. Hayat tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler D vitamini seviyenizi artırmanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, kilo vermenin doğal olarak D vitamini seviyesini artırdığını gösterdi! Doğal yoldan D vitamini seviyesini yükseltmenin diğer yolları ise kolesterol seviyenizi düşürmek, düzenli spor yapmak ve balık yemek olarak sayılabilir. Balık seçiminizi yaparken, doğal yetişmiş balıkları, çiftlik balıklarına tercih edin. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.