Harç ve vergilere zam yağmuru!

Harç ve vergilere zam yağmuru!
KDV, Şans Oyunları, Banka ve Sigorta Muameleleri vergileri (BSMV) ile bazı harçların oranları yeniden belirlendi. Cep telefonu harcı da 20 bin TL oldu.

Söz konusu düzenlemeleri içeren Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, sürücü belgelerinden alınan harçlar dışındaki halihazırda uygulanmakta olan maktu harçların oranı (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) yüzde 50 artırıldı. Ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri telefonların kullanım izninden alınan maktu harç tutarı ise 20 bin lira oldu.

thumbs-b-c-ef9742b344565ed2b978527dcb60f80c.jpg

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre genel KDV oranı %18’den %20’ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan %8’lik vergi oranı ise %10’a yükseltildi.

Vergi artışları haricinde ehliyet harcı dışındaki 492 sayılı Harçlar Kanununa tabi tüm harçlarda ise %50 artışa gidildi. Şans oyunlarında da vergi artışı söz konusu olurken spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerden %10, at yarışlarından %14 ve diğer şans oyunlarından %20 vergi alınacak. Tüketici kredilerine uygulanan %10 BSMV oranı da %15’e çıkarıldı.

Vergi oranlarının artışıyla birlikte bazı ürünlerin KDV katsayılarında da değişikliğe gidildi. Buna göre Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye yükseltildi. Geçen yıl %8’den %1’e çekilen temel gıda ürünlerinde KDV oranında ise bir değişiklik olmadı.

Yurt dışından getirilen telefonların kullanımı için alınan 6.091 TL harç bedeli ise son düzenlemenin ardından 20.000 TL’ye yükseltildi. Yeni vergi oranları, 10 Temmuz 2023 Pazartesi tarihinden itibaren uygulanacak.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.