GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNE DİKKAT!

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNE DİKKAT!
Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu yanlış güneş gözlüğü kullanımı noktasında uyardı

Başkan Mutlu, "Ucuza takacağınız güneş gözlüğü çıplak gözle bakmaktan daha da zararlıdır" dedi.

"OPTİK KORUMALI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ŞART"
Gözün yapısı hakkında bilgi veren Başkan Mutlu" Gerçekten güneş gözlüklerinden U.V (ultraviyole) ışınlarında koruma özelliğine sahip.  Orjinal güneş gözlüklerinde U.V ışınlarınında  dalga boyu olarak 400'e kadar koruma özelliği var. Güneş ışınlarında bizim göremediğimiz, U.V dalgasına kadar bir ışık var. Biz bunu farkedemiyoruz ve göremiyoruz. İnsan gözü 400-700 arası ışığı görebiliyor. Buda bizim renkleri ayırt etmemizi sağlıyor.  Öte yandan 0-400 arası ışık gözlerimize zarar vermemesi için  optik korumalı güneş gözlüğü takmamız gerekiyor. Bu sadece yaz aylarında değil kış güneşlerinin olduğu zamanlarda da takmamız gerekiyor" diye konuştu

"RENK VERİLMİŞ PLASTİK" 
Havaların ısınması ile gün yüzüne çıkan ucuz fiyata satılan gözlüklerin insan sağlığa büyük zararları olduğunu dile getiren Başkan Mutlu, "Pazardaki satılan gözlüklerde U.V koruma özelliği yok. Renk verilmiş bir plastik malzemeden oluşuyor. U.V ışınlarını emerek tek odakta tutma özelliği yok. Bu satılan gözlüklerde ışık güneşten geldiği gibi göze yansıyor. Hatta daha da zarar veriyor. Şöyleki insan gözü gelen ışığa göre büyür ve  küçülür. Yani 400-700 arası bir ışığa ihtiyacımız olduğunu belirtmiştik. Göz bunu ayarlamaya çalışıyor. Bu yüzden taktığımız güneş gözlüklerinde U.V ışınlarından korumadığı için ve pazarda satılan gözlüklerin dışarıyı siyah göstermesi gözlerimizi harekete geçiriyor. Buda gözümüzün dengesini bozarak,zararlı ışınları daha çok gözümüze gelmesini sağlıyor. Bu yüzden ucuza takacağınız güneş gözlüğü çıplak gözle bakmaktan daha da zararlıdır" açıklamalarında bulundu.

"LENS DOKTOR REÇETLİ OLACAK"
Lens kullanımı noktasına da değinen Başkan Mutlu, " Lens doktor kontrolünde reçeteli olarak satıldığı için insan sağlığına bir zararı yok. Ama doktor reçetesinde kullanılırsa zararı yok. Doktor reçetesi olmadan kendi fikrimize göre lens alırsak tabiki bununda büyük zararları var. Gözünüzün büyüklüğünü çapını, gözdeki su oranını herşeyi doktor bilip ona göre lens vermesi gerekiyor. Gözünüze bir zararı yok. Fakat doktor reçetesi şart. Fakat güneş gözlüğü reçetesizde satılabildiği için çok dikkat etmemiz gerekiyor. Lensi doktorunuz öneriyorsa tabi ki kullanabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.